Планината преди беше друга – споделя Иван Кандиларов

100_3914100_3912100_3916

“Познавам Любомир Борисов отдавна. От времето, когато планината беше друга, когата хората в нея бяха други и отиваха там, за да се докажат и да покажат колко много уважават природата.

Новата му книга “Орли на свободата” е написана в чест на самоковци, които са участвали в “Походите на свободата”, в чест на планинарите от Самоков, на всички, които са участвали в ски и туристически преходи. Нямаше поход без самоковци, и то колорити. Любо ни съобщава за тях, той си е водил дневници за участниците, за маршрутите, но и за трудностите. И в тях виждаме уважението към планината, това са хора, които познават нейните закони и знаят, че на тези, които не ги спазват, тя си отмъщава. Това не е само история на преходите, това е един учебник” – бяха част от думите на Иван Кандиларов по време на представянето на “Орли на свободата”. Той е рецезент на книгата. Иван Кандиларов е една от най-известните и уважавани личности в планинарските среди.

Книгата “Орли на свободата” бе представена снощи в Библиотеката по повод 80-годишния юбилей на Любомир Борисов. Събитието събра много планинари и негови приятели. Те поздравиха Любовой и му пожелаха да запази силния си дух и любовта към природата.

Освен като алпинист и планинар, Любо е известен с уникалната си визия и неуморен фотоапарат. С него той е заснел много известни личности от миналото и настоящето на Самоков, неповторими са снимките му на туристи и спортисти, заснел е всички зевзеци от града, в архива му са и природни забележителности из любимата Рила, при това тя е хваната от различна гледна точка.

Любовой снима много, но рядко дава и показва снимките си.

Поздрави за Любовой имаше и от Иван Ненов, който подчерта, че Борисов е най-ревностният литератор в читалищния клуб. За Любовой говори и Румяна Цолова, която прочете негова поезия.

Любомир Борисов има 16 книги.

Десислава Стоянова