Планинари от Самоков почетоха в събота паметта на Стефан Толев

28117534_1739740309419808_1886858268_n

Традиционно ветераните туристи от Самоков се качиха към връх Мечит в средата на месец февруари. Походът бе в памет на Стефан Толев, който е загинал в района на Мечит преди години. Групата не бе организирана от местното дружество, водена бе от любовта към планината и желанието да се поскита из познатите кътчета на Мечитите.

Сред планинарите, уважили събитието, беше Надето Дашина. Тя е първата жена, минала със ски „Ком-Емине“. Надето е известна планинарка, която освен че е влюбена в Рила, е и много добронамерен човек. Преди много години от един прозорец в Момин проход Кръстан Божилов – Къната и Надето се удивляли на панорамата към Белмекен. Прочели са, че туристи минали зимно Мусала-Белмекен. Те тръгват в другата посока – от Белмекен. Така от години двамата споделят високит100_6745е върхове в планините и в живота. Днес живеят пак с Рила и не престават да катерят височините й. Съпругът на Надето, Къната, го знае всеки в Самоков. Останал е верен на искрената си усмивка. Дори тежкоболните се заразяват от нея. „Към днешна дата съм социален рехабилитатор“ – смее се той.

Кръстан Божилов е родом от Доброславци, Надето е от Самоков. Намират се в Момин проход и остават завинаги заедно.  „На Белмекен ходехме при сняг над колене. Качвахме се до хижата. Хижар тогава беше бай Георги Милушев. Доскоро там беше племенникът му, и той е Георги. Така се почва. Имаше едни книжки „Малка туристическа библиотека“. Прочетохме за едни, които минали зимно Мусала – Белмекен. Ние го направихме обратно. Това ни беше първият голям преход“ – разказва Къната.

 

Надето е първата жена, която минава Ком – Емине зимно и единствената българка, която участва в прехода през 1974г. със ски, заедно с 35 мъже. Тя е единствената, засега, която е минала 3 пъти разстоянието Ком – Емине.

 

Че е опасно, знаят не само от книжките. Били са свидетели на десетки планински трагедии. Те са част от историята на планината. Няма кръст или паметен знак в Рила, за който Къната да не знае случая.

 

„Опасно е. Всеки момент нещо може да се свлече, може да се подхлъзнеш, да си изкълчиш крак и да не може да вървиш във високата планина. Има рискове. Въпреки това, обичаме планината. Надето, сега да й кажеш, може да готви, може нещо друго да прави, но тръгва, веднага. Хубаво е в планината. Брули те вятърът, срещаш се с приятели, но е хубаво на тоя, който обича… А най-хубаво е, където имаш спомени” – казва Къната.

В събота с Къната и Надето беше и председателката на ветераните туристи от Самоков Ваня Керефеина. „През зимните месеци направихме доста преходи. В началото на месец февруари бяхме на хижа „Вада“, а на 20-ти януари бяхме в района на Мальовица“ – разказа ни Ваня. Там отпразнували рождения ден на най-известната хижарка и планинарка от Самоков, мусаленката Мария Митева. Родена е на 19-ти януари и целият си живот е свързала с Рила.

„Сърцето ни е в Рила“ – казва и Ваня. На предишните преходи били по 17 човека, на Мечит бяха в по-намален състав, заради ангажименти около Поклади.

Десислава Стоянова