Пишат ни…Какво ще стане с Ридо?

 

Здравейте, редактори на сайта “Самоков инфо”!

Многократно в сайта ви е писано за Ридо – за изсечената гора, за джиповете, които стават все по-често срещани там, за ветераните скиори, които продължават да спортуват из парка. Ние сме група пенсионери и всеки ден се разхождаме из Ридо. Прави ни впечатление, че множество пътеки са разорани от джипове. Пътеките са разкаляни и щ е много неприятно, ако продължи тази нова атракция. Гората на Ридо доста се изсече, сега има и нови щети.

Разбрахме, че има нов план за Ридо. Ако имате информация, оповестете какво се предвижда там. Дали няма да отсекат и старото дърво до някогашната чешма? Ще бъде жалко.

Таня Иванова

Нина Костадинова

Ани Христова

 

Преди дни местната власт наистина прие Специализиран подробен план за Ридо. В него попадат 19 имота и е с обхват 50 декара. Според плана е предвидена реконструкция на стадиона, изграждане на две детски площадки, изграждане на велотрасе до него, възстановяване пътеката на здравето и на ролбана. Според съветници едно от фрапиращите предложения е за изграждане на “паркинг с алейни насаждения за осигуряване на сянка през горещите летни дни”.

От западната страна на стадиона се предвиждат места за наблюдение на спортните игри и надпревари.

В близост до стадиона и някогашния склад за ски се предвижда екстремна велоалея.

Другото атрактивно предложение предвижда места за слънчеви бани – групи от дървени шезлонги ще се нареждат по периферията на дървесните масиви – алеята между детска ски писта и паркинга до стадиона. На паркинга преди стадиона се предлага спирка за автобус.

До паметната плоча в гората според плана ще има подход към нея, отклонение за едно паркомясто, а срещу паметната плоча ще има паркинг с 50 места за посетителите на мотопистата.

Предвижда се втори мемориален кът. “Паметна плоча се мести от Туристическата градина в парк “Ридо”. Мястото е избрано в близост до паркинга преди стадиона. И до двата мемориала ще има целогодишен достъп за коли, което ще ги прави леснодостъпни.

Архитект Клинчева и общинска администрация обещават да се направят и допълнителни атракциони, които щели да се впишат в парковата среда. Съветници се опасяват, че и от Ридо ще започне да се носи чалга, че ще се направят нови кръчми. Арх. Клинчева заяви, че съгласно промени в Закона за устройство на територията само 1% от зелените площи могат да бъдат застроени, и то с преносими обекти.

Според плана се предвижда обновяване на картинг пистата с по-екстремна алея. Върху съществуваща бетонова основа се планира навес за посетителите и паркинг с алейни насаждения за осигуряване на сянка през горещите самоковски дни. Има обещание да се преасфалтират главните пътни артерии, за отводняване пък обещават да има надлъжни канавки 40/40см.

“В близост до съществуващата чешма и стадиона се намира емблематичен бял бор – вековно дърво. Многостебленият ствол, цвета на кората и почтената възраст прави дървото забележиталност. Около него се предвижда обиколна алея, ситуират се пейки за отдих и съзерцание. Площта около дървото се оставя свободна от намеса” – пише в плана за Ридо.