Пишат ни…За надеждата, мерките и камбанния звън

Камбанният звън в България, включително и в Самоков, се посрещна с различни коментари. Като всяка инициатива едни я харесват, други питат необходима ли е била. Тези дни популистките думи, изказвания и позиции на политици и власти звучат още по-фалшиво, защото се произнасят на фона на загуба на човешки животи. Медици – лекари и медициски сестри от България, Испания, Италия, споделят снимки, коментари и видеа, от които е видно колко мъка се е събрала на планетата. Затова днес всеки фалш е очеваден, издава високомерие и липса на любов и съпричастност към болката на другия.

Наскоро прочетох, че според председател на един клуб и бивш университетски преподавател от търновско камбанният звън се е използвал за прогонване на зли сили, демони, и срещу различни заболявания още от дълбока древност. Може доста са се поразсъждава обаче по темата за разликите между християнските ценности, молитвата в смирение и отшелничество и езическите ритуали от древността.

направи ми впечатление следното: от Община Елин Пелин коментират така: „Камбанният звън, песните, ръкоплясканията няма да ни направят по-здрави.

Но ни обединяват, връщат надеждата и ни напомнят, че сме човеци.
А вярата, в доброто и човека, ни е най-необходима днес!

ОСТАНЕТЕ ВКЪЩИ!“ – написаха от Община Елин Пелин днес.

Катерина Димова