Пжарът край Сухото езеро в Рила тлеел

Пожарът край Сухото езеро в Рила вече е овладян – оповестиха преди часове от пожарната. Мястото посети и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

„Пожарът  е овладян напълно, остават за доизгасяване отделни огнища. На терен работят над 40-50 пожарникари и служители на горското стопанство. Те ще останат на място до пълното погасяване на огъня“ – допърни още той.

Главен комисар Николай Николов припомни, че предприетите действия са с изключителна трудност. Той благодари на служителите за бързата и навременна реакция, подчерта, че независимо от трудния терен огнеборците са успели да осигурят вода и да локализират активните огнища. Той благодари на доброволците.

Екипаж от авиобаза „Крумово“ с вертолет Ми-17 помага за локализирането на пожара в местността Сухото езеро в Национален парк Рила. Извършени са пет захода. Обхванатият от огъня район е облян с над 12 тона вода от въздуха.

Пожарът възникна на 13-ти септември. Предполага се, че е от туристи, които не са съобразили опасността и са запалили огън. По подобен начин преди 19 години изгоря клека на Ръждавици, което доведе до големи щети за природата и местността около Мальовица.

Пожарът е около циркуса на езерото, намира се на час път от Кирилова поляна, между Тиха Рила и Мальовишкия зъб. В района има борова растителност и треви. Първоначално беше по-малко, но се разрасна на над 4 дка е площта на пожара край Рилския манастир. Над 50 души тези дни гасиха на ръка огъня на 2000 м надморска височина.

Сигнал за лумналите пламъци е бил подаден към 10.00 часа от турист, слизащ от хижа „Рибни езера“ към Рилския манастир. Той обяснил, че пожарът тлее. 

В нощта срещу 14-ти над билото на Рилския манастир са били забелязани облаци. Запознати коментират, че пожарът е трудно да бъде изгасен напълно, тъй като в клека тлее. Близо месец бе гасен пожарът на Ръждавица преди години, но спасението дойде от дъжда, който тогава заваля.

/на сн. Йончево езеро под изгорялата преди години Ръждавица/