Петър Фингарски разказва за читалищния живот

Хората, които могат да разказват пълноценно за живота на Читалище-паметник “Отец Паисий” в Самоков се броят на пръсти. Напоследък проблемите там понатежаха над името му, но в историята ще останат творците, които наистина са направили значими културни събития, без да се подават на страст към интригата.

Петър Фингарски е един от работилите за Читалището. Той адекватно може да напомня за миналото му и да коментира настоящето му. И го прави в своята книга. До скоро често го виждахме в любимата му библиотека, винаги елегантен, усмихнат, готов да поговори с всеки за събитията от културния афиш, а и за тези, които са противоположни на стойностните сценични изяви. Наскоро излизе от печат книгата на Петър Фингарски “Читалище – паметник “Отец Паисий” в Самоков. В нея е разказал предисторията на Читалището, написал е за ръководителите на многобройните му състави през годините, споделил е свои мнения.

Петър Фингарски през 1958г. завършва Държавния библиотекарски институт и започва работа в Самоков като околийски методист и завеждащ читалищната библиотека. От 1966г. до 1975г. е окръжен методист в София област. Бил е заместник-председател на Читалището, има съществен принос за библиотечния фонд и организирането на работата в Библиотеката. “Библиотеката е създадена от Генчев, 40 години отдаде на Читалището. Генчев има огромна любов в себе си и неговата мисъл е свързана с тези институции” – сподели пред сайта ни Славка Стойкова – позната с усилията си, които посвети на Читалището.