Петр Келнер купи Нова телевизия за 185 милиона евро

Чешката инвестиционна компания PPF group на Петр Келнер купува 100% от „Нова Броудкастинг груп“, която притежава Нова телевизия, спортните канали „Диема“, списание „Ева“ и интернет групата „Нетинфо“. 95% са купени от шведската група Modern Times Group (MTG), а останалите 5% – от главния изпълнителен директор Дидие Щосел.

MTG обяви и общата цена – 185 милиона евро. За сравнение – преди десет години MTG купи Нова телевизия за 620 милиона евро, като след това групата дори се разрасна.

Екипът на Нова тв е бил информиран тази сутрин с писмо от главния изпълнителен директор Дидие Щосел за промяната в собствеността.

Искам да ви информирам, че PPF group – инвестиционната компания, контролирана от чеха Петр Келнер, подписа споразумение за придобиване на 100% от Нова груп. Очакваме придобиването да приключи до няколко месеца заради антимонополните процедури“, се казва в писмото на Щосел.

Петр Келнер е и основен кандидат за бизнеса на норвежката група „Теленор“ в България. Според публикация в „Капитал“ той предлагал близо 2 млрд. евро за мобилния оператор и медийната група.

54-годишният милиардер Петр Келнер контролира PPF Group, източноевропейска инвестиционна група с активи в размер на 35 млрд. евро към 30 юни 2017 г. по данни на агенция Bloomberg. Регистрираната в Амстердам компания притежава 80% от мобилния оператор O2 – най-големия в Чехия, на производителя на злато Polymetal International и компания за потребителско финансиране Home Credit Group.

Петр Келнер започва бизнеса си в началото на 90-те. Той продава офис консумативи и тегли един милион долара заем, с които основава PPF.

PPF е абревиатура на První privatizační fond – Първи приватизационен фонд, който участва в масовата приватизация. Келнер го стартира през 1991 г. с партньори, които по-късно напускат или са отстранени от компанията, пише чешкият журналист Ян Клесла за „Капитал“. Бизнесът на Келнер обаче не се базира на изобретение или успешен продукт, а основно на тесни връзки с държавата и публични средства.

В началото на 90-те инвестиционният му фонд купува най-голямата чешка застрахователна компания Česká pojišťovna – буквално Чешка застрахователна компания. По-късно милиардерът започва бизнес с италианската застрахователна група Generali, но през 2013 г. продава дела на партньора си.

PPF създава и инвестиционната банка PPF, и търговската банка Air Bank, както и eBanka (по-късно придобита от Raiffeisenbank). Келнер инвестира също в енергийния сектор и електронната търговия.

Сред най-важните му активи е кредитното дружество Home Credit с филиали в 10 страни, сред които Русия и Китай. Според руски медии Келнер преговаря с руската държавна банка ВТБ за продажба на дял в Home Credit. Според „Ведомости“ самият Келнер е участвал в разговорите, проведени през 2011 г.

Година по-късно Келнер продава своя дял от 38% в руската застрахователна компания „Ингострах“ на ВТБ. PPF пък купува акциите през 2007 г. от инвеститора Александър Мамут, известен с бизнес отношенията си с Владимир Потанин.

Милиардерът вече има опит в медийния бизнес. Той участва в купуването и преструктурирането на най-голямата чешка частна телевизия – Nova. Тя е продадена за много пари и с огромна печалба на американската компания СМЕ – сегашния собственик на българската bTV.

Най-новото и видимо начинание на Келнер е в телекомуникационния бизнес. През 2012 г. PPF обявява плана си да стане четвъртият чешки мобилен оператор, но се оказва, че целта е по-скоро да принуди някой от чуждестранните играчи да напусне пазара и да продаде активите си на ниска цена. Фондът придобива чешките активи на оператора Telefonica O2.

Келнер е близък до чешкия президент Милош Земан и дори се говори, че има пръст в преизбирането му. Предполага се, че фондът му, който има значителни бизнес интереси в Китай, стои зад организирането на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Прага, по време на което PPF подписа сделката за продажба на операциите си в Хонконг.

Сред най-големите скандали, свързвани с името на Келнер, е посещението на Земан в Пекин, когато те се връщат в Прага заедно на борда на частния самолет на Келнер, за да може президентът да пристигне навреме за официалната церемония по случай националния празник на Чехия на 28 октомври, разказва още Ян Клесла. В Чехия е популярна шегата, че всъщност президентът Земан е отишъл с Келнер на официално посещение в Китай, а не обратното.

Милиардерът е известен с това, че ревниво пази личния си живот. През последните пет години не е давал нито едно интервю. Няма негови снимки с изключение на няколкото, направени при редките му публични изяви, които са с недобро качество, както и официалните портрети от годишните доклади на компанията му. Чешките медии са предупредени „да не използват името на господин Келнер в заглавия, освен ако не е абсолютно необходимо“, разказва още журналистът Ян Клесла.

Преди година шведският вестник „Дагенс индъстри“ съобщи, че MTG планира да се изтегли изцяло от България, след като е инкасирала загуби от няколко милиарда (в крони, 10 крони са 1 евро – б.р.).

По-късно изпълнителният директор Дидие Щосел е направил опит да придобие телевизията, в която притежава 5%. Шведската компания MTG обаче е отказала да продаде българския си бизнес на Щосел и воден от него консорциум инвеститори. Според информацията на „Студия трансмедия“ MTG е отклонила офертата с мотива, че в момента компанията има натрупана достатъчно голяма ликвидност и не планира продажби на свой бизнес. Критична точка в офертата е било разпределението на финансирането. В него са участвали поне две банки с българско участие и един голям портфейлен инвеститор, който в серия от медийни публикации е свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Източник: Клуб Z