Патронен празник на ОУ „Христо Максимов“

Възпитаниците на ОУ „Христо Максимов“ честваха патронен празник. По традация на 13 февруари се отбелязва годишнина от рождението на патрона на училището. През тази година се навършиха 151 години от рождението на учителя, писател и публицист Христо Максимов. Тази година се отбелязват и 108 години, откакто училището носи неговото име. По този повод учители и ученици бяха подготвили празнична програма, която се състоя в Сарафската къща.

Сценарият бе подготвен от учителките Боряна Спасова, с помощници Румяна Павлова, Любомира Тинчева и Антоанета Антонова. Учениците имаха възможност да разгледат летописната книга на училището, което се създава първоначално при храм „Въведение Богородично“ по инициатива на учителя Георги Мираз. От Освобождението до 1910г. е клон на Централното градско училище „Св. Св. Кирил и Методий“. До 1925г. за база се ползват голямата и малка Сарафска къща. По решение на училищното настоятелство се започва строеж на нова сграда. Никола Сребърников дарил част от местността „Широката планина“ и парите от продажбата били за сградата, която била построена за 11 месеца и открита на 24 януари 1926г.

На тържеството в Сарафската къща директорът на училището Антоанета Николова връчи грамоти на изявили се в конкурси и олимпиади ученици, благодари на учениците, участници в програмата и на учителите, по чийто сценарий протече празникът.