Пак протест, този път заради отложения ремонт на язовир “Бели Искър”

За пореден път се чуха предупреждения от настъпване на воден ад и огромна приливна вълна, ако не се ремонтира язовирната стана на “Бели Искър”. Становището бе изказано от председателя на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването в България, инж. Ганчо Хитров. С историята на съоръжението той запозна и предишния Общински съвет, по повод внесено официално питане от съветника Светлана Атанасова до кмета.

Тревогата вече преминава границите на Бели Искър и на търпението. Из селото върви подписка, приложена към декларация. Тя ще бъде разпространена и в Самоков. Темата за отлагания ремонт на стената е най-актуалната в Царското село.

Декларацията ще се прати до президента Росен Плевнелиев, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Борисов, областния управител на Софийска област Росица Иванова, кмета на Столична община Йорднака Фандъкова и други.

В Декларацията се казва: “Ние жителите на село Бели Искър разположено в подножието на едноименния язовир, като вземеме под внимание обстоятелството, че в продължение на 15 години „Софиийска вода“ АД поддържа и експлоатира язовира в състояние на критичен предаавариен режим, изминалите 12 години от ремонта на стената откъм водната й страна, нарушените якостни характеристики на стената, които налагат спешно да се извърши решителният втори етап от ремонта на стената откъм въздушната й страна, отлаган повече от 12 години, пълното безразличие към нашата съдба от страна на Софийска вода“ АД и нерешителни действия и търпимост, проявявани от Столична община. Изправени пред вземане на решение да станем съучастници с мълчанието си за състоянието на стената или да предприемем действия и съпротива срещу заплахата на живота и имуществото на хората от Самоковски и Софийски региони -избрахме второто ! Всяко по-нататъшно забавяне приближава водното бедствие, което ще причини язовир „Бели Искър“. Никой няма лично право, нито която и да било държавна администрация повече да пренебрегва и омаловажава съществуващата опасност, защото жертвите ще бъдат хиляди , материалните загуби – огромни. Всяко поемане на персонална и ли институционална отговорност, че това няма да се случи или да забавя ремонта на стената, е за наша сметка – живота и имуществото ни. Ние жителите на село Бели Искър в желанието си да изразим волята си на граждани на РБългария, като издигаме в незаменим принцип върховенството на гражданските интересни като съзнаваме нашата отговорност за запазване на живота и материалното имущество на хората и бизнеса в долината на река бели Искър, прогласяваме нашата решимост да обединим усилията и волята си с жителите на град Самокв в борбата за изпълнение на следните наши искания:

  1. До 30 април 2016г. Столична община да приключи с одобряване проекта за ремонта на язовир „Бели Искър“ – втори етап, откъм въздушната му стена.
  2. До 30 юли 2016г. да бъде избран по надлежния ред строителен изпълнител на обекта който незабавно да пристъпи към подготвителни и основни строителни дейности още през есента на 2016г.

Ако тези искания, поставени от нас, като последна наша търпимост, не бъдат изпълнени, пристъпваме към гражданско неподчинение чрез блокиране на пътищата и подходите към национален курорт Боровец, Говедарци и другите зони на Рила планина – всяка събота и неделя и ако се наложи всеки ден от седмицата. Това не е ултиматум!”….

Язовирът е строен през 1936г. Оттогава не е ремонтиран. Преди години са правени опити за ремонт, който не е довършен. Въпросният ремонт от 2002г. се изразява в монтирането на мембрана. Чрез нея се целяло да не се допуска течове от вода. Мембраната била необходима, защото се констатирало, че циментът на язовирната стена е износен.

„Три етапа трябваше да има строителството на стената – спиране на течовете и поставяне на мембрана. Да се спрат течовете и да се преустанови филтрацията на стената –  това беше целта на първия етап. Вторият етап трябваше да започне веднага с100_4796лед първия – укрепване на стената от външната страна – безводната страна“ – поясни Васил Заркин, Ландо.

През 2002г., след като се поставя мембраната, заместник – кметът по строителството на Столична община, Георги Гечев, забранил да се пълни язовира на 100%. Пълни се около 70%, защото не е направено укрепване и има опасност от падане на стената.

„При сондажите и пробите, които се правят на стената, не можеше да се извади една пълна ядка от нея, защото се рони, т.е. стената не е плътна, а е разядена“ – обяснява Васил. Както е известно, Ландо е един от най-уважаваните белоискровци. Дълги години беше хижар, сега е на 67 години. Изградил е много съоръжения в планината, пътеката за Мальовица, включително хижа Мальовица“ и беше първият хижар на новата хижа, носеща името на двуглавия връх. На Мальовица Ландо бе 14 години. Голямото  мостче по пътеката е негово дело, както и красивата чешма, наречена на Бъч – някогашният шеф на Профсюзите в София, който бил планинар и приятел на Ландо. „Почина млад, внезапно“ – спомня си Ландо.  Стената вече е на 80 години, строена между 1936г. до 1948 г. от  италианци и българи. По това време била най-дългата стена в Европа – 527 метра. Строена е ръчно. Дълбочината на язовир Бели Искър е  50 метра.

„Направен е първият етап на ремонта, вторият не е започнат, както и третият“ – пояснява Ландо. Предполага се, че причина за нерешаването на проблема и спрения ремонт е свързана с безхаберието на собственика. Язовирът е даден на концесия на „Софийска вода“, наричана преди това „ВИК – София“. Като го взели англичани, дружеството станало „Софийска вода“ и от няколко години го стопанисват французи. Англичаните им препродали  концесията преди 4-5 години.

„Концесионерът печели от язовира, продава водата на абонатите – за София – 28%, част от  селата Алино, Поповяне, Ковачевци и други, както и за Боровец“ – припомнят самоковци.

Рисковете при катаклизъм, дори и малък, са големи – стената ще рухне, защото е отслабена и се държи от собствената си тежест – притесняват се белоискровци и самоковци.  При земетресение и скъсване на стената, засегнати ще са Самоков, Злокучане, Бели Искър, Драгушиново.  Тези населени места ще преживеят истински потоп.

„Знайно е също, че това е земетръсен район и често има земетресения, добре че са само вертикални. Имаше един период, когато се чувстваха по три земетресения на ден – това може да се докаже, защото на язовир „Бели Искър“ има уреди за регистрация на трусовете“ – казва още Ландо. Въпреки опасностите, никой от Общината не е идвал, а хората от Бели Искър и Самоков считат, че трябва да дойдат специалисти.

„Отгоре е като фуния, представете си какво ще стане –  дърветата ще вървят пред водата, въобще ще бъде апокалипсис. Стената е мерена и е доказано, че е износена“ – твърдят в селото. Според специалисти монтираната мембрана е все едно да се постави мушама, за да се спре филтрацията на вода.

62 – годишният Райчо Галев също се притеснява от изоставеното съоръжение. Той е от селото и е участвал в изграждането на язовира. “Не знам някой от селото дали спи спокойно. Ако се понесе язовирът, ударната вълна ще ни зарови в земята. Вечер, като се съберем в заведение на центъра, това е най-коментираната тема. Ние не черпим вода от язовира, а от пукната скала, но ако се наложи ще положим труд , за да се ремонтира стената“ – казва Райчо.„Събираме подписка и възнамеряваме, ако в скоро време не се заемат с проблема, излизаме на протест“.

Кметът на село Бели Искър, Крум Георгиев, категорично заяви позицията си с една дума – „Ремонт“.

„Чула съм, че за проблема знаят и в Бели Искър, и в Самоков. Не би било пресилено, ако не се реши проблемът с ремонта, да се организира гражданско неподчинение. Това е начинът. Хората знаят, че властите реагират само когато някой покаже характер. Досега не виждам Общината, нито Общински съвет да си влязат в ролята на органи на местното самоуправление и да вземат мерки. Хората ги избират, за да защитават интересите им. Считам, че медиите трябва да бият камбаната – има реална опасност. Това е страшно важно“ – каза социологът Мира Радева, която има бизнес в Бели Искър.

В понеделник пред медиите от Общината са заявили, че ремонт ще има през средващата година.

Десислава Стоянова