От читателската поща на „Самоков инфо“: Да си спомним за миналото с мемориал на Строителни войски

Все повече самоковци се възхищават на Крайречния парк. Онзи ден видях, че там имаше тържество, поводът беше поставяне на паметна плоча на Строителни войски. С приятелите ми, с които си почивахме в близост до събитието, видяхме много общи познати, набори, там беше и общинското ръководство. Разбрахме, че с тържеството се почита паметта и самоотвержиния труд на Строителни войски, изградили стената на реката. Сред присъстващите бяха познати от миналото на Самоков ръководители като Васил Кънев, Димитър Йончев и други. И двамата допреди седем-осем години участваха активно в строителството из Самоков, доколкото имам спомени, включително и при мащабния проект Зала Арена – хотел „Арена“.
 
Хубаво е да се припомнят исторически данни, включително и свързаните със Строителни войски. Не сме професионални историци, затова се обърнахме за сведения към общодостъпните източници.
Трудовата повинност в България е въведена през 1920г., след като е ограничена числеността на Българската армия. Всички мъже и жени в определена възраст били задължавани да работят определен период от време в полза на държавата по строителни проекти и обекти. Доста млади хора бяха въвлечени в тази дейност и бяха задължени да дадат младостта си самоотвержено и безплатно. Доста обекти останаха недовършени, защото стана ясно безумието им, плод на мегаманията по време на соца.В някои източници на информация се твърди, че създаването на Трудовата повинност предизвиква обществено недоволство, поради ограничаването на човешките права и заради пряката намеса на държавата на строителния пазар. То предизвиквало и външнополитически проблеми. След години обхватът на Трудовата повинност бил ограничен и по-късно тя е трансформирана в Строителни войски, които съществуваха до 1989 г.Миналата седмица, като гледахме церемонията с приятелите ми, се питахме дали има истина в слуховете, че най-известния трудовак е бил Тодор Живков. В една медия преди години пишеше, че прогресивният младеж Тодор Христов Живков отбива воинския си дълг от 10 май до 19 октомври 1935 г. Тогава трудоваците са служили по 8 месеца. Неговата служба била около 5 месеца, защо ли за останалите баща му го откупил? В официалните биографии тези факти едва ли са дадени.

През 1954 г. войските преминават на самостоятелна стопанска сметка и са подчинени на Министерски съвет, а през 1969 г. трудовата повинност се преименува в Строителни войски.

Потърсихме данни и видяхме, че аналите, сочат, че по време на комунистическия режим СВ се комплектоват основно от средите на етническите малцинства (цигани, турци и др.), както и от български младежи с неблагонадежден политически произход.

Според историчски данни, строителни войски имали и много важна социална функция – хората от циганското малцинство са придобивали трудови навици и така се спестявало усилието да им се търси място в редовната армия.  По време на управлението на Иван Костов Строителни войски бяха закрити по искане на европейските институции, тъй като са се третирали от тях като форма на принудителен труд.
Този мемориал наистина е необходим, защото има много къса памет в България.
Мартин Костов
Георги Петров
Иван Кирилов