Оставки заради кризата с Ковид 19

Кризата с Ковид 19 взе жертви по света и бе наречана от световните медии „здравния „Пърл Харбър“ . В България пък започнаха да се хвърлят оставки заради напрежение, предивикано от коронавируса. Една ат заявените оставките е от вчера. Тя дойде след като стана ясно, че 18 са заразените с COVID-19 от персонала на затворената болница „Хаджи Димитър“ в Сливен. Всички са хоспитализирани, състоянието им е стабилно, а 124 са общо потвърдените проби, съобщиха вчера сайтове на Сливен.

Кметът на Община Сливен Стефан Радев съобщи, че 75 души от града вече са излекувани, жертвите са 10, а 37 са активните случаи. Той добави, че престои да се направят още тестове на медици.  Директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Баулова е заявила пред кмета, че подава оставка.

„Д-р Баулова последните дни стана обект на личностни нападки и предполагам, че няма да допусне работата, която свършиха РЗИ – да бъде компрометирана“, каза кметът и допълни, че очаква тя да подаде оставка след разговор с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му това е акт, с който д-р Баулова иска да свали напрежението.

Друг град с проблеми е Ямбол. Преди дни затвориха за дезинфекция инфекциозното отделение на болницата в Ямбол, съобщи БНР. Тя ще се извърши до 18 юни.

По време на двуседмичната карантина частната болница „Св. Йоан Рилски“ ще приема пациентите с коронавирус, като там ще се лекуват леките и средно тежките случаи. При усложнения и необходимост от реанимация ще се настаняват в Covid-реанимацията на държавната болница.

Разрастващото се огнище на COVID-19 в Доспат пък наложи въвеждането на извънредни мерки за сигурност в града.