Осветиха реновираната църква в Рельово

Днес, в деня, посветен на Светите ангели и най-вече на Св. архистратиг Михаил, когото смятат за вожд на небесните сили, бе отслужена литургия от отец Георги и осветена реновираната църква „Св. Архангел Михаил“ в село Рельово. Ремонтът на вътрешността, покрива и фасадате е направен с дарението на Димитър Рътаров. Осветена бе и иконата над входа на храма, изографисана от Соня Каньова.
След водосвета бе отслужена заупокойна панихида пред плочата на загиналите във войните рельовци. Плочата е изработена по поръка на Димитър Рътаров и е поставена на стената на сградата на читалището.

Oсновната насоченост на обичаите през този ден и името на празника се определят от народното вярване, че св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник.

На Архангеловден се  приготвят и раздават обредни хлябове, наричани “Рангелов” или “Господьов хляб”, “боговица”, “света Петка”, “Рангелово блюдо”.

Днешният ден в село Рельово беше и доста напрегнат, защото имаше поредна водна авария. От чешмите на рельовци потече кална вода. Във фейсбук по повод публикувани снимки на чешми с течаща кафява вода, местни успокоиха, че не е необходимо да се ходи на кални бани в Поморие. 75262167_3790163257667819_1843401385077374976_o (1)