Огнеборците празнуват днес

И пожарникарите от Самоков и Боровец днес отбелязаха професионалния си празник

Огнеборците демонстрираха умения на площада в Самоков, като се катериха по 42-метрова стълба във въздуха. В деня на професионалния си празник огнеборците от Самоков заедно с шефа си Красимир Караджинов, който временно изпълнява длъжността, демонстрираха умения.  Те изложиха петте нови противопожарни автомобила, получени през 2014-15 г. по европроект и демонстрираха техните възможности, като събраха очите на минувачите по площада в града. Присъстващите не бяха само зрители, а участници в празника. Всички желаещи бяха издигани на малки групи в присъствието на професионални служители във въздуха чрез 42-метровата стълба на един от автомобилите. Служителите на пожарната направиха и демонстрация на изваждане на пострадали от автомобил при катастрофа. Демонстрациите продължиха до обяд.

Вечерта, огнеборците, които не бяха на смяна, се събраха в заведение в Самоков. Дежурните тази вечер ще празнуват утре – шегуваха се днес пожарникарите.

В ежедневието обаче, шега няма. Пожарите в Самоковско са често явление, преди дни изгоряха 50 декара гори и 50 декара растителност в землището на село Алино. Два пожара имаше вчера и днес и в Долни окол. Според слухове пожарите в Самоковско в повечето случаи са умишлени и се предизвикват, за да се улесни сечта.

Самоковската пожарна, въпреки трудния район, е отличник – и в дейността си, и в състезания със свои колеги от страната.