Общинският съветник Васил Стоянов, собственик на дърводобивна фирма “Васкос” – защитник на горите

Инж. Кроснев – с 20 служители в ДГС и 20 в Общинско лесничейство, няма как да се контролира

 

Днес на сесията на Общински съвет – Самоков гората в района се сдоби с нов, страстен защитник. Преди гласуването на решението за задължителна регистрация на каруците, съветникът Васил Стоянов от Евророма и собственик на една от най-големите в България фирми за дърводобив взе думата. “В Самоков има над 300 МПС-та, които са без регистрация, не плащат данъци, нямат винетки, но правят золуми в гората. Селските кметове трябва да направят списъци на тези МПС-та и или да се регистрират, или да се бракуват” – препоръча Васкос.

На думите му отговори кметът на Владимир Георгиев. “Има много съставени актове за нерегистрирани каруци и не се знае кой е собственикът” – заяви той и обясни, че кметовете на села нямат правомощия да правят списъци за превозните средства без номера и че това е във възможностите на КАТ „Пътна полиция“.

В разговора се включи и съветникът инж. Петър Георгиев. “Не само в селата, но и в града минават такива автомобили – всевъзможни зилове и стари военни коли, а баирите са изсечени. Това не е нормално. Нека се обърнем към прокуратурата. Преди време имаше сбирка за опазване на гората, но промяна няма и гората се изнася и е страшно. Като говорих с един от началниците, той ми каза :” Абе, ти за десет бора ли си?” – сподели инж. Петър Георгиев.

Шефът на ДГС – Самоков инж. Александър Кроснев, който също е общински съветник заяви, че го обиждат. “Обидно ми е от упреците, че не ходим в гората и че баирите ги няма”. “Баирите са там, гората я няма” – репликираха го в залата. “Каня всеки, който иска, да дойде в общинските или държавните гори, да види, че се стопанисват добре. Обиждам се от такива изказвания. В крайна сметка 20 служители в ДГС и 20 служители в Общинско лесничейство, няма как да контролират. Онзи ден медиите нападнаха лесовъдите и статиите бяха все едно в Самоков се краде гората, а камионът не беше от Самоков” – възмути се инж. Кроснев.

“Правят се опити да се ограничат нарушенията в гората, особено като се въведе видеонаблюдението” – заключи кметът Георгиев.