Общините и коронавируса. Първи случай в Ямбол. В Хасково дезинфекцират с ултравиолетова лампа

Мъж на 36 г. е първият потвърден случай на COVID-19 в Ямбол. Пациентът е приет в областната болница в неделя вечерта (12.04) – оповести преди минути ямболската телевизия. Мъжът е бил от седмица е с грипоподобни оплаквания. В неделя през деня, на Цветница, той и съпругата му присъствали на семейно тържество в елховското село Мелница. Жената от снощи (14.04) също е в болница. Днес се очаква да излезе резултатът от пробата й коронавирус. Състоянието и на двамата е стабилно към момента. И двамата са служители в частни фирми. Здравните власти, заедно с Полиция и общините Ямбол и Елхово са започнали широко обследване и издирване на контактните лица.

*************************************************************************************************************

Центърът за административно обслужване на Община Хасково от днес ще бъде дезинфекциран с ултравиолетова бактерицидна лампа. Тя е с мощност 4 х 30 вата, което е достатъчно за помещение с размели 50- 60 кв. метра. Дължината на вълната е 253,7 нанометра. Ултравиолетовите лъчи убиват микроорганизми и бактерии и са едно от най-ефективните средства за борба с разпространението на зарази.
Бактерицидната лампа е мобилна. Може да се използва за дезинфекция и на други помещения. Тя ще се включва след работно време, за да подготви помещенията за следващия работен ден.

***********************************************************************************************

В Плевен удължиха противоепидемичните мерки. Без синя зона до 13 май

Кметът на община Плевен Георг Спартански със своя заповед удължи противоепидемичните мерки на територията на общината, във връзка с разпространението на COVID-19, до 13 май, съобщиха от общината.
Преустановено е организирането на пазара за стари коли пред стадион „Плевен“, както и действието на „Синя зона“ и на платените общински паркинги до тази дата.
С новото разпореждане е забранено посещението на външни лица в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца и възрастни с увреждания, в Дневния център за деца с увреждания, в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания, в Регионалния център за ранна интервенция на уврежданията, както в центровете за обществена подкрепа и за ранна превенция на уврежданията.
Остава забраната за посещение на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки и дрогерии.
*****************************************************************************************************

Безплатна синя зона в Русе до 13 май.
Целта е да предпазим русенци от струпвания в градския транспорт и да облекчим придвижването.
Паркирането в зоните и ползването на всички общински паркинги в Русе остава безплатно до края на извънредното положение – съобщават от Русе.