Обрат: Ирена Коцева няма да подава оставка в парламента

Депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева няма да подаде оставка в парламента след разговора си с шефа на парламентарната група Цветан Цветанов. Това съобщи самият той преди три часа в кулоарите на Народното събрание заедно с Коцева. Цветанов обяви, че тя е два мандата депутат и е много достоен човек, а историята с обществената поръчка на мъжа ѝ за спирките в София е опит тя да бъде дескридитирана и омаскарена. Цветанов намекна, че знае с каква цел се прави това, но отказа да я разкрие.

Коцева от своя страна заяви, че не би искала върху ГЕРБ да падне и сянка от съмнение заради нея, но не е подала оставка заради искането на депутатите от групата ѝ да разговарят с нея. Тя не отрече срещите си с зам.-кмета на София Любомир Христов, който вече подаде оставка, в дома ѝ, но заяви, че причината за това е 20-годишното им приятелство.

Коцева отказа да уточни дали премиерът Бойко Борисов е поискал оставката ѝ и заяви, че тя ще я подаде, ако парламентарната група я поиска след разговора с нея. Това според Цветанов ще стане още във вторник, когато е извънредното заседание на парламента от 11.00 до 19.00 часа.

Началото на скандала

Депутатски съпруг спечели съмнителна обществена поръчка – съобщихамедиите с национален ефир. Те поясниха, че става дума за мъжа на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева, която е от Самоков.Сделката е за 60 спирки в София – дейност в областта на транспорта, където отговорен е и заместник-кметът по транспорта. Възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лева общински пари. Независими специалисти обаче видяха навесите и сметнаха цена за бройка, която е почти два пъти по-ниска от тази в договора, съобщиха от Нова телевизия.

„Когато става въпрос за обществена поръчка, гражданите трябва да са запознати и с най-малкото съмнение. Особено когато сделката е спечелил депутатски съпруг. Заместник-кметът по транспорта също е техен познат”, посочи репортерът от Нова телевизия, направил разследването.

Има и снимки, на които се вижда служебната кола на заместник-кмета на София по транспорта Любомир Христов пред къщата на Коцева в Самоков. Христов е ходил там многократно през уикендите. Оказва се, че съпругът на депутатката от ГЕРБ е съдружник във фирмата, спечелила голямата обществена поръчка.

Заместник-кметът на София призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката. „Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури, собствен бюджет”, коментира Христов, като призна, че на снимките е служебният му автомобил.

Ако обаче цената, на която са направени спирките, е два пъти по-ниска от платените общински пари, то кой е прибрал разликата? От Центъра за градска мобилност се ангажираха с проверка по случая.

Последваха изявленията за напускане на парламента от Коцева и оставка. Тази информация вече е отречена. Промените в становищата стават за часове.

 

Очаквайте подробности

Източник : БЛИЦ