Обвиниха кметица за некоректна процедура и екзотична екскурзия

След една година разследване, разпити на свидетели и събиране на документи Прокуратурата в Пловдив обвини бившата кметица на район Център в Пловдив, Райна Петрова, и внесе обвинителен акт в съда. Обвинителният акт на Окръжна прокуратура е и срещу приятелката на кметицата, бизнесменката Надежда Минчева.  Петрова е обвинена в престъпление по служба и търговия с влияние. Публиката очаква делото с нетърпение, защото преди време тя бе заплашила шефовете си, че ако допуснат да бъде изправена пред съда, ще пропее като Лили Иванова и щяло да стане страшно. Засега на ход са обвинителите и адвокатът на Райна.  Според обвинителния акт от май 2012 год. до началото на 2013 год. като кмет на Централен Райнето не е изпълнила служебните си задължения да осигури коректна процедура по ЗОП в 14 детски градини. Превишила е правата си – иззела е правомощията на възложителите по сключените договори  и лично е определила изпълнителя по договорите по ЗОП. Под диктовката й са сключени договори с фирмата за доставка на храни на Надежда Минчева. Станало е чрез устни заповеди от страна на кметицата и предварително е подготвила бланки и договори с данните на изпълнителя на обществената поръчка. По този начин е осигурила облага на Минчева в размер на 24 846 лв. за 2012 год. и 20 009 лв. за 2013 год. за сключените договори за доставка на храни в детските заведения в района. Според прокуратурата, деянието е довело и до други вредни последици – доставки на храни, които не отговарят на изискванията за качество, накърнен е авторитетът и доверието към местната власт и е нарушен принципът на свободна и лоялна конкуренция. Наказателния кодекс предвижда за това престъпление наказание от 1 до 8 години затвор/чл. 282, ал.2/.

Второто обвинение на Райнето е за търговия с влияние/чл. 304 б, ал. 1 от НК/, защото през юни 2013 год. е приела дар, който не й се следва – ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лв. от същата Надежда Минчева. Заради този ваучер, с който тя предприема екзотична екскурзия с дъщеря си в Тайланд, и  е упражнила непомерен натиск  върху заместник-кмет при провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лв. отново за доставка на хранителни продукти в детски градини.  И тази поръчка е за приятелката Надежда Минчева. Законът предвижда за това престъпление наказание до 6 години затвор или глоба до 5 000 лв.  По делото са разпитани 60 свидетели, иззети са множество писмени доказателства и документи. От 14 юли 2014 год. Райнето е отстранена от длъжност и е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

За Райна, като кметица на район Център в Пловдив, се разказваха легенди в града. Облича се като извадена от моден бутик. Тоалетите й не падат по-долу от „Макс Мара” и „Живанши” и тя ги разхожда с гордост и гледа света отгоре.

Христо Марков