Ал. Йорданов: От първия ден на новия парламент България тръгна назад в своето развитие

Александър Йорданов, който е евродепутат сподели мнение по повод работата на председателя на СДС Румен Христов и на новия парламент. Йорданов поздвавява Румен Христов за адекватната позиция относно атентата в „Света Неделя“ и възпоменателното му слово.
„Впечатлен съм от вчерашното възпоменателно слово на Румен Христов в парламента, с което депутатите на ГЕРБ и СДС почетохте паметта на невинните жертви на зверския комунистически терористичен акт в България, осъществен през 1925 г.
Вярно е, че СДС винаги е отдавало почит на жертвите и страдалците по време на комунизма, но бе много важно това да се случи и в първия работен ден на новото Народно събрание. Така това възпоменание придоби особен символен смисъл. То показа, че в българския парламент има некомунистическа парламентарна група, има достойни народни представители, които народният вот изпрати в групата на ГЕРБ и СДС, има защитници на демокрацията“ – коментира Ал. Йорданов.
„Аз съм видял и преживял много в българската политика. Но наблюдавайки отстрани вчерашния „работен ден“ на 45-то Народно събрание си позволявам да кажа, че никога досега такава простащина и наглост не се е вихрила в парламента, никога толкова голяма некомпетентност и липса на елементарно възпитание не са се пъчили от парламентарната трибуна. Всъщност видяхме новото парламентарно мнозинство в действие, в отвратително действие.
Драги д-р Христов,
разбирам отлично, че в такава атмосфера за политици на разума като теб и колегите ти от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, ще бъде много трудно да отстоявате идеите и позициите си. Но същевременно съм убеден, че вие ще го направите и ще бъдете надеждата на всички нормални хора в България за бъдещето. Защото настоящето се очертава грозно и ретроградно“ – споделя още Ал. Йорданов.
„Новото мнозинство в 45-то Народно събрание ще катастрофира България и когато това се случи, дори и слепите днес ще прогледнат. Не търсете никакво разбирателство с неокомунистическото мнозинство в парламента. Не се докосвайте до него. Пазете дистанция като при коронавирусната епидемия. Лошията на неокомунистите е заразна. Не им се връзвайте на провокативния просташки език и на елементарните им „хватки“ – това са хора на които им липсват първите седем години, не падайте до равнището на техния говор на омразата, оставете ги да тънат сами в словесната си помия.
Много е хубаво, че групата на ГЕРБ-СДС е заела централното място в пленарната зала. Това е също знак. Депутатите от ГЕРБ и СДС все повече ще заемат централно място в съзнанието на българите. Вие ще сте надеждата, че и след мъглата, която обгърна българския парламентаризъм, ще дойде времето и на хубавите дни за демокрацията. Засега тези дни се отлагат за неопределено време през което кокорбашии и кокорбашийки ще се разпореждат в парламента като бригадири и звеноводки от времето на техния социализъм. Явно е било съдено България да приживие и това унижение. Но много от българите сами си го причиниха и сега ще трябва сами да стигнат до освобождението си. Защото от чужда власт се освобождава, но от собствени грешни решения освобождението става винаги по мъчителен начин.
От първия ден на новия парламент България тръгна назад в своето развитие. Опитайте се, доколкото ви стигат силите, да спрете този регрес. Мисля, че ще дойде ден когато ще бъде необходимо всички които сме гласували за вас да ви подкрепим по-активно. Ще го направим. И вярвам, че тогава с нас ще бъдат и тези, които умели манипулатори и дезинформатори успяха да излъжат на отминалите избори.
Намирам за правилно решението ви да предложите правителство. Гласувайки за него вие ще прокарате ясна граница между достойното и отговорно отношение към България и мракобесието, което се задава, ако, не дай Боже, тия които вчера показаха гротесковите си лица, успеят да съставят правителство. Ще дойде ден в който това ваше усилие да запазите нормалността и сигурността на държавата ни ще бъде оценено от българските граждани.
Доц.д-р Александър Йорданов, евродепутат, председател на 36-то Народно събрание