Нов рекорд на заразени с ковид 19. „В беда се виждат истинските лица“ – пишат масово българи в социалните мрежи

Денонощието дойде с нов рекорд от установени заразени с Ковид 19. Към 00 часа те са 188.

10 от тях са в Софийска област, очаква се информация колко от тях са в Самоков и селата. София също е с много заразени – 68.

Днес се очакват да излязат резултатите от вчерашните тестове, направени в Самоков. На над 20 служители на полицията в Самоков вчера бяха направени тестове.

Продължават разнородни коментари, свързани с коронавируса. Те се публикуват и в сайтове, и в социалните мрежи.

„Типично по български много от данните, свързани с коронавируса се спестяват по разбираеми причини. Разхлабването на мерките в България отприщи реакции, характерни за стадния манталитет, съществуващ у по-голямата част на българите. Той е особено характерен за обществата, в които е водеща емоцията на тълпата, а индивидуалността бива причислявана към аутсайдерското. „Вероятно поради това мнозинството в страната стана почитател на Мангъров. Тезите му, че мерките са излишни и вирусът не е опасен, импонират на населението, което по принцип недолюбва правилата и предпочита да живее на принципа „око да види, ръка да пипне“, та дори и в случаите, при които може да пострада доста. Вероятно именно защото българите са свикнали винаги да намират вратичката в закона, теорите за конспирации му дападат и ги предпочитат. Това улеснява всички, които имат стремеж данните за заразените и за опасността за обществото, да бъдат спестени, дори прикрити“ – коментира анализаторът Пламен Шишманов. Много са факторите, поради които истинското лице на заразата остава скрито за масите. В много от случаите се ползват мотиви, които уж са в полза на обществото, но както се казва, зад маските се виждат истинските лица – на стадните инстинкти, прикрили лицемерието зад фалшива грижа. Психолози обясняват отричането на информацията за коронавируса и със страх от смъртта.