Не подценявайте планината – съветват планински спасители

Основната причина за бедствия на туристи в планината е подценяването на условията и надценяването на собствените възможности на хората, които отиват в нея“ – коментира пред репортери Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба към БЧК. Той има 30-годишен опит като планински спасител, участвал е в множество спасителни акции във всички планини в България.

„В много случаи туристи подценяват условията, не търсят информация предварително, не се запознават с маршрута, който предприемат и това води до неприятни и опасни случки“ – коментират планински спасители.

„Много често добре подготвени планинари предприемат по-големи рискове от възможностите си. Има и много туристи, които са недостатъчно подготвени за излизания в планината Тази година, например, пострадал мъж от района на Благоевград между Малка Каменица и Голяма Каменица в Пирин, се оказа много здрав, жилав и добре подготвен планинар. Но въпреки това се наложи да му се окаже помощ дори и с намесата на хеликоптер, за да бъде спасен. Друг пример е с хора, които отиват на Витоша и си мислят, че са в парк. А всъщност планината си е планина. Много често се бъркат разходките с туризма. Хората излизат на разходка, а в действителност се оказва, че не са подготвени за преход в планината и трябва да се справят с условия, за които не са подготвени“ – сподели шефът на ПСС.

Той посъветва туристите, тръгвайки в планината, първо да съберат достатъчно информация за маршрута, по който тръгват, за да бъдат сигурни, че са по възможностите и силите им. Добре е всички участници да са еднакво подготвени, за да не се получават разногласия, които да доведат до взимане на грешни решения и до инциденти. Екипировката трябва да е съобразена със сезона. „Съветвам всеки, който има намерение да излезе в планината да си свали мобилното приложение на Планинската спасителна служба, което е безплатно. Чрез него много лесно може да се изпратят GPS координатите на туриста директно при нас в дежурния денонощен пост, което страшно би улеснило следващите ни действия – много по-бързо и адекватно бихме могли да окажем помощ. Благодарение на правилно подадени координати може да не се стигне до излизане на спасители в планината, а със съвети да се намери бърз изход от ситуацията“ – каза пред медии Емил Нешев.

Както е известно, различните компании предлагат различен продукт застраховка и различна цена, от 30 лв. в рамките на 12 месеца и с покритие 1000 лв. Отделно планинските застраховки могат да бъдат с допълнително покритие – обхващат и хеликоптерно спасяване.

Правоспособните планински спасители в България са около 520 в цялата страна, покривайки всички планински райони, около 40 са щатни. Всички останали са доброволци.