Непопулярно, но спасително – „Правете правителство!”

За първи път от доста време ще се съглася със СДС в политическата им теза от тези дни. СДС така или иначе е партията, която най-остро е изстрадала отказа от властта, разрушителните самозаблуди и в крайна сметка идването на власт на озъбения комунизъм след това. И сега искрено се надявам да ги чуят останалите в Парламента и да ги подкрепят в опита им да създадат нещо като правителство, най-малкото, за да се натрие носа на БСП и лидерката им.

Далеч съм от идеята, че настоящето правителство е добро, но политиката не е от най-престижните занимания, а често е функция на потенциалната възможност, колкото и да е имагинерна, често напълно нефункционална.

Ситуацията е меко казано деликатна. Винаги в кратката ни демократична история досега, когато десните партии са се повеждали по акъла на БСП, са губели, и то тежко. Сега наблюдаваме истеричното желание на Корнелия Нинова или както я нарича Стефан Данаилов – Корни – час по-скоро да се връщат мандатите и да се върви към предсрочни избори. Това нещо ме тревожи, и то съвсем откровено – просто БСП се готвят да спечелят убедително следващите парламентарни избори. Няма никакъв шанс за останалите. Грешките на Бойко Борисов станаха твърде много – непремерените изказвания за оставката при загуба на президентските избори, връткането като обидено момченце /стилът на обидения Иван Костов/,  а после дойде и светкавичното връщане на мандата/премерена обидчива гордост?/. Аз пък помня думите на стария и препатил земеделец от Великото народно събрание бай Иван Гинчев: „Каквото и да прави БКП, ти прави обратното на това, което казват и правят и никога няма да сгрешиш!”. Сега бравурно увлечени от победата на Радев те започнаха веднага след първия тур да повтарят една и съща мантра: „ Хайде на избори!”. Повече от видно е, че те ще ги спечелят, нека да не си правят илюзии останалите партии.

Не знам защо, но напоследък все по-често ми изниква в паметта споменът за трагичната за нас 1994 год. Спомняте ли си счупените очила на Филип Димитров, които летяха към полилея в Народното събрание? Бяхме се отказали от властта, управляваше правителството на Беров и мафията вече си извоюваше държавата, когато Филип каза в парламентарната група на СДС, че трябва да се върви светкавично към избори, защото ще ги спечелим категорично. Тогава Венци Димитров го попита: „Абе, Филипе, ако ги загубим, ще се обесиш ли на полюлея?”. Филип каза „Ще се обеся” и Венци го ошамари здраво, та очилата му се закачиха на полилея. След един месец върнахме мандата и се отиде на онези избори, на които БСП и Жан Виденов спечелиха абсолютно мнозинство. Филип не се обеси, но настъпиха ужасни две години, в които страната остана без хляб, а доларът стигна  3 000 лв. Народът ги помете през 1997 год., но защо трябваше да се стигне дотам? Защото бяхме глупави, изкуственото рицарство не свърши никаква работа, а просто трябваше да си припомним думите на Чърчил, че политика не се прави по права линия, понякога се налагат и криволици.

Сега ситуацията е почти същата. Убеден съм, че дори напук на БСП трябва да се направи правителство, за да се възпре устрема на Корнелия, Гергов и ко към властта. Ако трябва да работят 3 месеца, но да се избере подходящото време за избори – не когато ги искат бившите комунисти, а когато са готови другите и тук няма място за никакви сантименти. Освен, ако ГЕРБ не си прави отдалече сметката за „голяма коалиция” с БСП и да им кажа, че ще им излезе крива сметката – това ще е окончателният край на партията ГЕРБ! Нали се спомняте какво стана с НДСВ след коалицията им с БСП? И именно това този път СДС са провидяли – всяка коалиция с бившите комунисти има особената цена да изсмуква всяка партия докоснала се до това червено зло. Точно сега, когато БСП не управлява нито един областен град в страната, да им дадеш на тепсия властта е самоубийствено и много глупаво!

Така че, колкото и да е нестандартно нека поне на книга тези, които се кичат с десни определения, да преглътнат гордостта си и да гласуват правителство, различно от БСП или такова назначено от ген. Радев, което е едно и също. Пък и напоследък дочувам, че новоизбраният президент готви за служебен премиер друг генерал – Богомил Бонев. То си е същото да назначиш за премиер Георги Гергов от с. Нивянин и двамата са в управата на Пловдивския панаир, където доскоро шеф на борда на директорите бе Корни от с. Крушовица. Ами тогава сериозно ще се замисля за емиграция и аз…

Христо Марков