Наколните къщи в Охридското езеро и Музеят на водата привличат хиляди туристи в Македония

Image_6220379_302Красивото Охридско езеро събира през цялата година хиляди туристи от различни държави. Една от историческите му забележителности е „Заливът на костите“, в южната част на Охридското езеро, край който се намира и „Музеят на водата“. Територията му е 8500 кв.м, свързана с праисторическо селище. На дъното на залива са открити голямо количество животински кости, натрупани от жителите, които се изхранвали с лов, риболов и земеделие. Праисторическите хора хвърляли във водата костите на животните и са открити рога на елени, каменни сечива и керамични съдове. „Заливът на костите“ е една от най-посещаваните забележителности на Охрид, след като там бе направен и „Музей на водата“.

В миналото селището се намирало на това място, сега са реставрирани няколко къщи и са разположени на 5 м над водата, свързани с брега чрез мост. Според историците селището, което някога е съществувало, се е състояло от 60 къщи. Къщи са изградени от кал и преплетени клони, построени са върху дървени колчета. Така се образува една голяма площ, която изглежда като огромна тераса, на няколко метра над водата. Открити са остатъци от 6 000 дървени колове

Едно време във всяка къща е имало дупка на пода, която стигала до Охридското езеро и така рибарите са могли да пускат кофи във водата и да чакат прясно уловената риба. Тогава това бил и основният метод за прехранване. Във всяко помещение пък може да се видят животински кожи, оръдия на труда, места за готвене, направени в автентичен вид.

Много пъти къщите са били опожарявани, след това са възстановявани. Първо са правили къщите на по-малки платформи, след това са ги съединявали и платформата се разширявала.

Брегът и плажът до Охридското езеро, върху които е реконструирано това наколно място за живот, придоби името „Залив на костите“, понеже при проучванията са намерени много кости от животни.