Най-дългото Лазаровско хоро в ОДЗ „Зорница”

 

В навечерието на светлите християнски празници – Цветница и Лазаровден, в ОДЗ „Зорница” изиграха най-дългото хоро. Всички хлапета от детската градина излязоха на двора и го обиколиха под звуците на българска народна музика и с пъстроцветно веселие, посветено на наближаващия празник Възкресение Христово. Децата боядисаха голямото Великденско яйце, предоставено от Община Самоков, като вложиха много старание и умения в изобразяването на Великденските символи.

Специално тържество бе представено от най-голямата – Подготвителна група на учителките Надя Драганова и Еличка Ахчийска. Сценарият му бе нетрадиционен, наречен „Лазарска песен” и обхвана цялата пролетно-Великденска обредност, характерна за Самоковския край.

Децата разказаха за местните обичаи, за традициите на Цветница, за атмосферата на Самоков по време на Възкресение, за настроенията около Лазаровден и Гергьовден.

Децата от Подготвителна група бяха облечени в носии и на открито пресъздадоха атмосферата и бита на домовете от миналото – с тъканите черги и пътеки, трикраките столчета и софри. Малчуганите представиха пред многобройна публика своите изпълнения, част от които станаха наричанията на лазарките за Гергьовден, Цветница и Лазаровден. В песните и наричанията на лазарките обичайно бяха отправени молби за плодородие, за силен лечебен мед, за спорна работа и дълголетие на орачите, за росен пролетен дъжд, за здраве. Две гиздави стопанки също не останаха безучастни и дариха на лазарките цяла кошница с яйца, та да е берекетна годината за всички.

За финал остана дългото лазаровско хоро, наречено от народа „буенец”, защото е весело и буйно като лазарките, като пролетта, през която природата и хората заживяват в очакване на Възкресение.