Над 50 метачи хвърлиха метлите

Протестираме срещу ниското заплащане. Получаваме по 40лв. за половин месец! Това е подигравка“ – скандираха в петък пред Социално подпомагане 50 роми. „Ние не намаляваме нито увеличаваме помощта, работим по Закона“ – заявиха от Дирекция „Социално подпомагане“

Последният работен ден на миналата седмица започна драматично за служителите на Дирекция „Социално подпомагане“ – Самоков. Преди обяд десетки роми, назначени за 14 дни да метат улиците на града се събраха пред Общината. Упреците бяха директни към дежурната служителка, на която попаднаха, Вероника Стефанова, която е и общински съветник от ГЕРБ.

„Хвърляме метлите и повече няма да работиме за 40лв. половин месец. Ние сме болни, не ни приемат болничните“ – крещяха неистово ромките. „Вършиме най-мръсната работа, имам язва на 48 години съм. Ако донеса бележка, не я признават. Ако се спука язвата, какво става? Казаха ни, че не са доволни от нас, а ние метеме най-големата мърсотия на целия град. Заместник-кметът Васил Сайменов ни казва къде да работиме“ – оплакаха се жените. „Имаме по четири деца, как да ги нахраним с тези пари?“ – питаха ромките.

Пред протестиращите дойде заместник-кметът Васил Сайменов и се опита да сложи ред.

От Дирекция „Социално подпомагане“ поясниха за читателите на “Самоков инфо“, че протестиращите са на социално подпомагане по чл.9 от Правилника за прилагане на социалното подпомагане. „Те не са назначени на работа, а са на подпомагане. Ако отработват по четири часа 14 дни обществено полезен труд, получават пари, ако не отработват, по чл.12 и ал.5 и ал. 6 се наказват с лишаване от помощи – първо с два месеца, след това за две години. Сумата, която получават е в зависимост от това колко члена е семейството. Веки има индивидуален процент. Чл. 9 не е работа, а за допълване на доходите. Спазваме Закона и работим по него. Това са безработни, на такоа подпомаган може да бъдат и хора в предпенсионна възраст, които няма още пенсия. Списъците на хората се дават на Общината, ние имаме договор с Общината те трябва да им намерят къде да отработят тези 14 дни общественополезен труд. Общината си има ръководители, които си разпределят тези хора и им дават обекти за чистене. Всички тези хора са застраховани и от 160 души застраховани вчера на работа са били 30. Вчера настояхме да има по-строг контрол и тези четири часа да си ги отработват. А не идват в девет, до 10 да ядат банички и в 11 часа да напуснат“ – добавиха още от Социално подпомагане. „Ние от Дирекцията не даваме работа, ние даваме само помощи“ – казаха още оттам. „Всички ще бъдат наказани“ – обещаха от Дирекцията.

В Самоков някои от наричаха хигиенистите „Метачи на облаци“, като се визираше политиката на местната власт, която толерира безработните роми, а тежестта от застраховките пада върху местните.

Днес протестите продължиха.