Над 5 000 са инвалидите в Самоковско

 

Вчера в стола на Общината хората с увреждания си дадоха среща, за да си пожелаят весели Коледно-новогодишни празници. На него отбелязаха и отминалия 3-ти декември, Международен ден на хората с увреждания.

Над 5000 са общо инвалидите от всички групи  в Самоков  и селата. Само тези с първа група инвалидност с чужда помощ са над 1000. „По чл. 53 от ППЗХИХУ, по които ежегодно се изплащат до 50 лв. за интеграция са обхванати 400 човека. Това е по-малко от половината от предполагаемия общ брой /правоимащи са лица с увреждания първа група с чужда помощ/” – информира Боньо Тодоров.

Към общинската организация на СИБ в Самоков са си спретнали невероятен хор, който не пропуска празника “Бялата порта на Рила”, Фестивала на старата градска песен и други. Клубът им е отворен всеки ден, три пъти в седмицата и се предоставя информация по различни въпроси.

Сред гостите на тържеството беше общинският съветник Светлана Атанасова, която поднесе на приятелите си от СИБ поздравителен адрес. Борис Стрински диригент на Хора на ветераните туристи им направи чудесен музикален подарък.