МОСВ предписа контролирано изпускане на язовир „Искър“

Започна контролирано изпускане на водите на язовир „Искър“ по предписание на Министерството на околната среда и водите – съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти. Дейностите ще продължат една седмица. Целта е превантивно освобождаване на обеми в язовира заради сезона на валежите.

Екоминистър Нено Димов поясни, че около 14% от язовира е свободен, но се очаква се през месец май да бъде най-високият приток на вода.

През месец април има минимално превишаване на прогнозната стойност за притока на вода в язовира. С тези 10 млн. кубика, които са предвидени да бъдат изпуснати, ще се осигури необходимия обем, за да бъде поета цялата вода, която се очаква през месец май.

Според Нено Димов коритото на реката след язовира е достатъчно добре прочистено и не се очакват притеснения при проводимостта.

Предписания и мерки се предприемат за всички язовири, обясни Димов. Ежемесечно има предписания към всички язовири. Вземат се мерки, за да няма проблеми, допълни той.

Според Фандъкова, за последните години най-важната е превенцията и за това почистват коритата на реките.

В дейностите по подсигуряване на допълнителни диги по реката и наблюдението на критичните точки се включват и доброволци, които работят заедно с предприятието „Язовири и каскади“, „Напоителни системи“ ЕАД, Областната управа, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Днес е била изградена дига на една от критичните точки по поречието на реката – при Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в село Кокаляне, район „Панчарево“.