Морбили в Самоков върви нагоре

В София – град и София окръг в момента държат първенството по брой болни от морбили, съответно със 124 и 165 болни, стана ясно от специалисти по заразни и паразитни болести.

В момента България е на 6 място по брой болни от морбили в Европа с 460 болни.

76% от заразените у нас са ромски деца, съобщи доц. Ангел Кунчев, главен държавен инспектор. Само миналата година 65 хил. деца са починали от заразата в цял свят. Рано или късно това ще се случи и у нас, и ние ще дадем жертви, предупреди доц. Кунчев.

В едно от първите възникнали у нас огнища на заразата – Благоевград, болните към момента са 136 като тенднцията е към намаляване. Епидемията от морбили у нас, пламнала миналата година именно в този регион, е била внесена от Македония, която тези дни обяви официално и национална епидемия, с над 1000 болни към днешна дата. Македонско семейство дошло на ски в Банско и след няколко дни едно от децата им се разболяло.

То е било настанено в болницата в Разлог, където обаче не са били спазени нужните противоепидемични мерки, в резултат на което избухна взривът на първото огнище от морбили в детското отделение на болницата в Разлог, при който се разболяха 16 деца.

Взети са проби от 22 болни деца в Самоков, които са отчетени като имунизирани с комбинираната ваксина, включваща и защита срещу морбили. При 21 деца е установено, че няма наличие на никакви антитела срещу заболяванията, включени във ваксината, което означава, че тя изобщо не е била поставяна, каза доц. Ангел Кунчев.

„Повече няма да се правят компромиси с такива лекари и ще се прилагат възможно най-строгите мерки, включително с отнемане на лекарски права и наказателно преследване“ – предупреди той.

Поставянето на ваксина е единствената сигурна защита срещу болестта, а у нас се внася най-качествената ваксина, гарантират специалистите епидемиолози.