Момичетата от аеробиката и треньорите им се прибраха в Самоков

Близките и родителите на момичетата от самоковската аеробика въздъхнаха с облекчение и ги посрещнаха със сълзи на радост днес на летището.
Кризисната ситуация в Турция не попречи на представителите ни по спортна аеробика, участващи на Спортната Гимназиада в Трабзон и те спечилиха 5 медала на състезанието – три сребърни и два бронзови. В отборната надпревара българските ученици спечелиха бронзов медал. При тройките Анита Гаврилова, Синтия-Мари Ангелова и Ангел Казаков завоюваха сребърен медал.

Гаврилова и Казаков добавиха още едно сребро при смесените двойки, а заедно със Синтия-Мари Ангелова, Дарина Пашова и Симона Благоева грабнаха сребро и в категория групи. При девойки индивидуално Дарина Пашова спечели още един бронзов медал.

„Медали по време на преврат! Българският детски отбор по спортна аеробика се върна от Олимпиада в Трабзон, Турция с пет медала и със спомените за кошмарната петъчна нощ“ – писаха тези дни медиите в страната.
Децата и треньорите им прекарват нощта на осуетения преврат сравнително спокойно. Научават за метежа от джамиите.

„Имаше молитви на всеки няколко часа. Някои от децата започнаха да се паникьосват. Обяснихме им, че сме на час и половина полет от мястото“, разказа треньорът по аеробика Калоян Калоянов. Ръководителите на учениците уведомяват родителите чрез група във Viber и Facebook. Организаторите са взели мерки за охрана, въпреки това осем страни се отказват от състезанията.

Силният дух и спокойствието на възрастните обаче дават истински кураж на нашите деца, който се увенчава с успех. И те завоюват два сребърни и три бронзови медала.
Днес 19 деца и 7 техни ръководители кацнаха по график с полети от Истанбул в София и Варна, след като обстановката в Турция се нормализира и не се наложи да променят маршрута си.

В състезанието участваха общо 2 500 спортисти. Ръководителят на групата и председател на Българската асоциация спорт за учащи, Юлия Боянова, благодари за оказаното съдействие на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и българските посолство и консулство в Турция.