Молебен канон към Света Богородица в Самоковския митрополитски храм „Успение Богородично“

На 4 август в :итрополитския храм „Успение Богородично“ в гр. Самоков бе отслужена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица, което се явява второто съборно изпълнение на Богородичното последование, организирано от Софийска Света митрополия.

Вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Михаил Колев, Архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и предстоятел на храм „Успение Богородично“, иконом Николай Аршинков, иконом Георги Шопов, протойерей Любомир Мишков, свещеник Любомир Годиняков, свещеник Йордан Мечкаров, свещеник Емилиан Дамянов и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски духовници и клиросни певци, ръководени от Светослав Цеков.
Към десетките миряни от града, стекли се в красивия и благолепен храм, се присъединиха и християни от София.

За благословение и духовна подкрепа на вярващите на Молебния канон бе изнесена иконата на Света Богородица Казанска, която се покои в самоковския Митрололитски храм повече от две столетия. Иконата е изисана и благоукрасена по молитвено настояване на Самоковския митрополит Филотей в края на 18 век. Има данни които свидетелстват, че тя е Чудотворна икона и е покровителствала Самоков през времето на страшната чума от 1815г.

След вечернята и Молебния канон, епископ Поликарп отправи поздрав и благословение към духовниците и вярващия народ и изтъквайки добродетелите на Божията Майка, подбуди присъстващите да й подражават и чрез нейния благ пример и да бъдат достойни Божии чеда.
Епископ Поликарп поздрави и архиерейския наместник на Самоковска духовна околия и му благодари за грижите, които полага за развитието на духовния живот в околията.

Весела Игнатова