Михаил Михайлов – новият председател на БСП: Подготовката за вътрешнопартийните избори започна

Дни, преди да бъде затворен светът от пандемията, в Самоков, на общинска конференция на БСП, проведена на 29 февруари, от над 100 делегати бе избран нов председател на партията.

Михаил Михайлов е с 4-годишен мандат. Той е един от най-младите нови политици в Самоков. Избран бе и за общински съветник на местните избори през миналата година, председател е на ПК по образование, култура, младежки дейности и спорт. Към днешна дата работи в училището, в което е завършил средното си образование. След дипломирането си в Професионална гимназия по туризъм, Михайлов е завършил СУ „Свети Климент Охридски“, сега е учител по специалността си – „География и икономика“. Разговаряхме с него, за да представим предстоящите събития в БСП, свързани с избора на нов шеф на НС и да сподели първите си впечатления от работата на местния парламент.

–Г-н Михайлов, с какви мисли приехте щафетата от Силвия Стойчева, която беше шеф на БСП – Самоков 20 години?

–Така е, Силвия Стойчева беше председател 20 години и оставя своята силна политическа биография в историята на БСП от 2000г. до 2020г. Поех поста със смесени чувства, защото осъзнавам какво ми предстои като работа, ангажимени и отговорност, включително и по отношение очакванията на колегите в БСП и съмишлениците ни. Осъзнавам какво е направила Стойчева, за да може през тези години партията в Самоков да върви по най-добрия начин – доказват го резулатите от изборите, които са се провели в този дълъг период от време, знаете, че кметът на Самоков е от БСП, и то вече трети мандат, бяха спечелени президентски и парламентарни избори. Сега сме и парламентарно представени в лицето на Радослав Стойчев, преди това Силвия Стойчева също беше депутат. Предизвикателствата пред мен са много, но вярвам, че ще се справя, защото има още 26 души, съмишленици в Общинския партиен съвет – хора с много голям опит, и смятам, че партията ще продължи да показва много добри резултати. Ще надграждаме.

При приемане на поста, Стойчева какво Ви каза?

–На конференицята беше, разбра се, и тя. С нея се разбираме прекрасно. Пожела ми успех, да вярвам в себе си и да продължаваме напред.

Постигнахте успех и станахте съветник. Първите Ви впечатления?

–За пръв път съм в активната политика. В комисията по обарзование, култура, младежки дейности и спорт работя с председателя на младежкото ни обединение Ели Георгиева, която също е съветник, с Александър Методиев, с Християн Попов и Миролюба Ташова. Много нови лица има в ОбС. Ще работя с всчки в ОбС за развитието на града.

На предишната сесия стана недоразумение между съветниците по повод наградите за учители. Каква бе причината?

–Да, имаше недоразумение. Беше назначена експертна комисия от кмета от пет души. Аз бях председател, членове – Ели Георгиева, Снежана Дамянова, нейната колежка от общинска администрация и представител на медиите – Кристина Ангелова. Тази комисия трябваше въз основа на критерии, които носят точки – степен на образование, придобита квалификация, получени сертификати от обучения и курсове, участие в областни и национални конференции, публикации, постижения на ученици в олимпиади, състезания, конкурси и други, участие в проекти, общественозначими дейности, извънкласни дейности, принос за развитие на образователната институция, както и присъдени отличия и награди, да определи кои учители да получат награди по случай 24 май. Тези критерии са разписани и гласувани от предишния Общински съвет. Според тях номинираните учители от съответните педагогически колективи трябваше да получат приза „Учител на годината“ в отделните категории. Недоразумението дойде при изказване на общинския съветник от ГЕРБ Александър Кроснев и на общинския съветник от лейбъристите Емил Кривошиев. Те не бяха съгласни с номинацията, която експертната комисия направи въз основа на критериите, които именно и тези двама съветници са гласували в предишния мандат. Те нарушиха Наредбата за символиката и отличията на Община Самоков, предложиха на ОбС всички номинирани учители да бъдат наградени, с което се обезценява наградата. Парични награди получиха предложените от комисията, а всички номинирани получиха грамоти.

Не е ли скучна политиката за млад човек?

–Не, за мен не е скучна. Приемам го като ново начинание. Аз членувам в партията още от 2006 година, т.е. над 14 години. В БСП съм от студентските си години. През 2016 г. ми беше гласувано доверие да стана председател на младежкото обединение, станах част от Общинския партиен съвет. Надявам се в ОбС да не се делим на зелени, сини и червени. Дано излезем от тази голяма здравна и социална криза безболезнено, с по-малко щети. На парийно ниво основната цел е печелене на битки. Изборите са състезание, в което всеки иска да е пръв. Сигурен съм, че БСП ще продължи да доказва възможностите си да печели доверие.

Защо изпуснахте председателското място? Преди това бяха жени, но от БСП – и Лилия Янкова, и Силвия Стойчева.

107590805_2976360379128089_7134995303460747208_n

–При избора на председател на ОбС, ние поехме отговорност, имахме кандидат, за разлика от други партии, които в момента са на първо място по спечелен вот. Те не предложиха свой кандидат и гласуваха за кандидат от друга партия. При гласуването се получи коалиция между ГЕРБ и лейбъристите. Към тях отидоха и представителите на ВОЛЯ и Евророма. Нас ни подкрепиха Методиев и съветниците на Петър Георгиев. В крайтна сметка конфигурацията беше 18 на 11 гласа в полза на госпожа Мая Христева. Кандидатът на БСП беше достоен – Николай Кокалов. Но срещу БСП имаше сериозен фронт. Фрапиращо е, че ГЕРБ – партията, която получи най-много гласове в Самоков на местния вот, не пое отговорност, нямаше свой кандидат за председател на ОбС и подкрепи лейбъристите. Също впечатали, че не се кандидатираха и тези, които получиха на изборите за общински съветници огромен брой преференции.

Тази конфигурация запазва ли се и по време на сесии?

–От ноември досега имахме сесии. Засега конфигурацията в ОбС е 14 на 15 по групи съветници. Има съветници, които се занимават по време на сесиите с дребнотемие, а за съществени неща не могат да вземат правилно отношение. Много често се налага да им бъде разяснено по време на сесия за какво става въпрос, те се осъзнават, разбират, че не са били прави да опонират и гласуват с всички. Това се вижда от броя на гласовете, с които се взимат решенията. Всички, с малки изключения, са взети с мнозинство.

Какво предстои – Корнелия Нинова или Кирил Добрев? Жена ли ще бъде новият председател на БСП? Кой е фаворитът на самоковци?

–Може да има и други кандидати. На общинската партийна конференция и на всички събрания, които бяха проведени, трябвеше да се излъчи номинация за председател на НС на БСП и от над 30 общински партийни организации номинацията е за Корнелия Нинова. Другите получиха по-малка подкрепа. Събранията се провеждат в добронамерен тон, не се хвърля кал по кандидатите. Предстоят вътрешнопартийни избори за председател на Националния съвет на 12 септември. Право на глас имат всички членове на БСП до 31.12.2019 г. Новото е, че на 12 септември членовете на партията ще имат право на пряк избор на председател. Изборите ща бъдат с урни, с бюлетини, ще трябва да създадем много сериозна организация, това ще се случи за пръв път, съгласно новия Устав на партията, който се прие на предишния конгрес. БСП е единствената партия в България с такъв демократичен процес при избор на председател. Във всяко населено място всички ще имат право на глас. Призовавам всички партийни членове да излязат и да гласуват. Започваме кампания по разясняване на гласуването, ще има и мобилни, и стационарни секции. Кампанията ще започне през месец август. Предполагам, че в Самоков ще дойдат някои от кандидатите, за да представят визията си за развитие на БСП. Вотът ще бъде невалиден, ако избирателната активност е под 50 %, ще има балотаж на 19 септември, ако са с близки резултати. На 26 септември ни предстои 50-ти Конгрес на БСП, на който новият председател ще бъде представен. На местно ниво предстои сесия, която ще бъде по-дълга, защото юнската беше отложена заради епидемичната обстановка.

Десислава Стоянова