Мисия Лондон-2 и БарБокова

Че е скандал станалото в столицата на Великобритания – скандал е. И то голям. Аз поне не си спомням подобен сценарий: идва министър-председателят на България и прави среща с нашата /малка част от нея/ емиграция. Посолството поема организацията и кани куцо и сакато неясно с каква цел като подрежда два реда столове, а останалите ще стоят прави като на мач. /Отхвърлям вероятния умисъл или нещо такова, поне засега./ Идва делегацията Бойко Борисов, външният министър Даниел Димов и правосъдният Екатерина Захариева.

Амбасадорът ни Кънстантин Димитров /кадър на ДКМС, а после заместник на Иван Костов/ смутолява нещо и дава думата на премиера, който се явява нещо като висш началник на останалите от трупата. Започва равно и гладко, но се случва друго.

От залата хвърчат обиди, нелепи въпроси, някой дори се опитва да подсвирква, други славословят Русия и „Южен поток”, трети се интересуват от Пеевски/в Лондон, моля ви се!?/. Премиерът несвикнал на подобно отношение изпада в ступор и започва да пристъпя от крак на крак, но държанието на останалите от трупата е повече от нелепо – посланикът не прави нищо да се сложи някакъв ред, външният министър цъфти с изкривена усмивка, а правосъдният върти глава като шугава овца. И в барбаросването настъпва кулминацията…

От ариегарда се възправя някоя си Ивата и в кресчендо възхвалява „Южен поток”, чете от листчето и го изпуска на земята, но не пропуска да нарече виншния министър „Къдравата Сю”, а оня продължава да се хили безучастно. Ивата продължава с тирадата по русофилски. И какво се оказва? Разпових се и намерих профила й във Фейсбук. Момичето с вид на квартално момиче за удоволствия се оказва активист  на: Движение Русофили,  Гласът на Русия,  Евразийска България, Сила России, Русия днес и още цял куп групи за прослава на Русия, а самата девойка особено се гордее, че е симпатизант на Атака. И завършва, че мечтае Евразийска България да стигне до … Лондон. Премиерът мълчи ошашавен, а посланикът се върти на стола си като н…сран.

Но кулминацията тепърва предстои. Става някакъв младеж с вид на ремсист, който я има, я няма 20 год. и изчита листче с апотеоз за … Ирина Бокова. Просто е шизофренично. Младокът я обявява за национална ценност и едва ли не за фронтмен на цялото ООН. Цяла България вогламе с правителството и президента трябвало да тръгнат по света да правят кампания на Бокова.  Е, такова БарБокване не съм очаквал и ми се струва, че оттук нататък кандидатурата на Иринка става доволно комична като епизод от незабравимия „Мисия Лондон”. Ремсистът с вдигната ръка и призовава Бокова да щурмува ООН сякаш това е Бастилията – сюжетът не е по силите на Чаплин, дори, но на нашенските левичари това е нивото. После се разбира, че младежът е заклет фен на БСП в Лондон – организира кампании, разпространява левия печат и е дежурен на всякакви срещи в посолството. А сега очевидно някой му  е драснал листче с апотеоз на Ирина Бокова и нека, когато дойде време да кандидатираме наш човек за ООН пред очите на Борисов е тази сценка с налудния фен на издънката от славната фамилия Бокови.

Скандалът продължава още 40 минути – реплики осъждащи всичко в България, викове, подмятания и над всички пак се извисява гласецът на ремсиста за Бокова. Просто абсурдно и не мога да се начудя защо Борисов със стъпването на българска земя не посочи веднага пътя към София на посланика Константин Димитров, пък и на останалите двама от правителството, които нелепо се хилеха и не успяха да проронят нищо адекватно. Ама веднага да им посочи пътя – така се управлява.

А като стане дума за елита ни в Лондон винаги се сещам за отбора, който доведе от Лондон Симеон Сакскобурготски и ги нарече юпита, а те се оказаха без изключение перфидни мошеници и крадци.

Христо Марков