Министър Петков гостува на Центъра за деца

Дни преди Великден министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посети Центъра за настаняване от семеен тип за деца (ЦНСТ) без увреждания в Самоков и раздаде на настанените в него момчета и момичета козунаци и шоколадови великденски лакомства. „Радвам се, че в навечерието на този светъл християнски празник съм тук сред вас и искам да ви кажа, че не сте забравени и че има много хора, които мислят за вас“, обърна се министър Петков към децата.

Той се запозна на място със социалната услуга и спецификата на работа на персонала. „Впечатлен съм от чудесните условия, в които живеят и растат децата“  – каза министър Петков.

Той благодари на 10-членния екип на центъра за всеотдайната работа и усилията, които полагат, за да може децата да водят пълноценен живот, да имат мечти и да ги сбъдват. „Знам, че това е трудна професия, която освен професионални умения изисква и много чисто човешки качества, за да получат децата в неравностойно положение необходимата подкрепа“, допълни министър Петков.

В Центъра в момента са настанени 12 деца на възраст от 5 до 18 години. Всички посещават училище и разнообразни допълнителни занимания – спорт, готварство, рисуване. Министър Петков разговаря с всяко едно от тях, а те споделиха с него своите желания. „Радвам се, че тук виждам активни и отворени деца със своите мечти и планове и че те се чувстват добре. Всичко това ни дава импулс да продължим с втория етап на процеса на деинституализацията за деца като освен ЦНСТ ще бъдат изградени и други услуги от общността, които позволяват на децата да живеят пълноценно и да се социализират“, обясни министърът.

Министър Петков пожела на децата да бъдат здрави, да вярват в бъдещето, да бъдат приятели помежду си, да си помагат и най-вече да залягат над учението, защото това е ключът към бъдещата им реализация в обществото.

 

На 04.04.2018г. децата от ЦНСТД Самоков посетиха посолството на Кувейт и бяха гости на посланика на Кувейт в посолството в резиденцията му.

Посланикът на Кувейт в България подари компютър на децата от Центъра. „Учението е най-ценният капитал в наши дни“- припомни Якуб ал – Атиики. Преди това по инициатива на посолството на Кувейт децата от Самоков посетиха „Музейко“.