Министър Ананиев инспектира болницата

В петък следобяд на посещение в МБАЛ-Самоков бе министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Посещението му бе част от обиколка на лечебните заведения в страната и бе проведено в Самоков след участието на Ананиев в срещата на Националното сдружение на Общините, чийто домакин бе Боровец.

 

След като инспектира отделенията в самоковската болница, министър Ананиев и заместник-министър Жени Начева проведоха работна среща в Рапортната зала с управителя на болницата д-р Красимира Ковачка и кмета на Самоков Владимир Георгиев. В работната среща участваха лекари, медицински сестри и персонал от болницата в Самоков и други градове на страната.

 

Министър Ананиев запозна шефовете на болниците с новата Методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати, която екипът на Министерството разработи наскоро.

„Целта на инспекцията бе министър Ананиев на място да провери как се разпределят и разходват средствата, които Министерският съвет, Министерството на здравеопазването и НЗОК допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения за извършена медицинска дейност.

Допълнителните средства трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения“ – поясниха за медиите от пресцентъра на Министреството.

 

На срещата в Самоков по покана от Министерство на здравеопазването присъстваха директори на РЗОК, РЗИ, както и ръководствата на болници от Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик, Пловдив, София област.
„Впечатлен съм, че болницата в Самоков няма задължения, знаех за доброто сътрудничество и помощ, която получава от Община Самоков и ми беше интересно да видя как тук се реализират добрите практики в здравеопазването. Разгледах всички отделения, финансовото положение на болницата е отлично, материалната база – също, изпълнени са изис65708670_653719348478175_2610569289597452288_nкванията на Колективния трудов договор. Разговарях с лекарите и с медицинските сестри. Те са удовлетворени от мехнизма, който е обктивен за разпределение на разходите. Всички отделения са ремонтирани и оборудвани. Г-н Георгиев, като кмет на Общината, много помага на болницата“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ министър Ананиев.

 

IMG_3890

В отделението по хемодиализа той разговаря с д-р Кибарова, със страша сестра Светла Лесичева и др. 65181377_1306203152864549_2111351037326524416_nЛесичева работи в отделението над 11 години. В него има нови апарати, закупени по европейски програми и със средства от общинския бюджет. „От ръководството на болницата винаги са осигурени най-качествените медикаменти, получаваме ги незабавно след като ги заявим“ – споделиха от отделението по хемодиализа. В него в момента има 21 болни, 3 500 диализи се правят годишно.

 

Дейността на Хирургично отделение бе представена от д-р Драгомир Дряновски, новото оборудване в ОАРИЛ представи д-р Борислав Филчев. Д-р Кънчева и екипът на АГО споделиха пред министъра за дейността на ресора си. Министър Ананиев поздрави и една от родилките, която е станала майка преди ден.

 

„Разпределението на разходите не е задължително да става по новата методика“ – допълни още пред „Самоков инфо“ министър Ананиев.

„Методиката има препоръчителен характер, ние сме се опитали да дадем някои принципни взаимовръзки и съотношения, които считаме, че логически са важни, но това е препоръчително. Болниците, като търговски дружества, имат право сами да взимат решения заедно със своя колектив и синдикатите. Методиката не създава пари, тя се опитва да намери справедливо разпределение на парите. Всичко опира до възможността болниците да заработят тези пари“ – каза още министър Ананиев.

 

Десислава Стоянова