Мерките срещу заразата в страната

Днес бе съобщено, че установените заразени в България са се увуличили и са 593

Общо 593 са вече потвърдените случаи на коронавирус по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 случая, като 7 са в София, 3 в Кюстендил и 2 в Смолян. Лабораториите продължават да работят. В болница са настанени 233 като 27 са в интензивни отделения и клиники.

 

Починалите вече са 24 след като по-рано през деня в болница в Шумен е починал пациент на 65 г., който е настанен тем с пневмония на 26 март. Тест е показал, че той е заразен с коронавирус. В същото време той е бил с карцином и въпреки два отрицателни теста за вируса, той е починал.

 

Пакети с хранителни продукти получават засегнатите от настоящата криза в Созопол

Днес жители в с.Равадиново получиха в домовете пакети с хранителни продукти от първа необходимост от кметът Тихомир Янакиев, зам.-кметът Тодор Дамянов, кметът на селото – Иван Пазвантов и общинският съветник Димитринка Господинова.

Те са закупени със част от средствата, постъпили в дарителската сметка, за да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се и засегнати от кризата COVID-19 в цялата община. Хранителните пакети съдържат брашно, олио, ориз, леща, скумрия консерва, макарони и брошура с важна информация относно опазване на здравето и горещи телефони, свързани с коронавирус.

Желаещите да получат хранителен пакет могат да подават заявления в Центъра за административно и информационно обслужване /фронт-офис/ на Община Созопол или в кметствата по населени места, както и на е-mail: obshtina@sozopol.bg и чрез лицензиран пощенски оператор.

Всяко домакинство може да получи по един пакет хранителни продукти, като изискванията са лицата да са с адресна регистрация по постоянен или настоящ адрес на територията на община Созопол и да отговарят на поне един от посочените в декларацията критерии.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Община Свищов напомня, че във връзка с обявеното извънредно положение на разположение на гражданите е дежурен психолог:
от понеделник до петък 09:00 ч. – 16:00 ч.,
на телефонен номер: 0883799985

Наложените противоепидемични мерки и настъпилите с това промени от социален и икономически характер, обострят чувствата на напрежение, страх, объркване, гняв, и тревожност в обществото. В подкрепа на гражданите, Община Свищов предлага специализирани консултации от професионални психолози по телефона. Разговорите ще са напълно конфиденциални и в тон с професионалната етика.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Продължава дезинфекцията на обществени места в Хасково
Дейностите по дезинфекция на обществени места в Хасково не са прекъсвани. Обработват се терените около трите поликлиники в града, местата, където се събират или минават повече хора- около пощенските клонове, в централна градска част, около аптеките и хранителните магазини, районите на спирките за градския транспорт, местата за отдих в парковете и междублоковите пространства, районите на зеленчуковия пазар, около кварталните магазини и пазарчета за плодове и зеленчуци. Въпреки призива към хората, да излизат от домовете си само при неотложна работа, много от тях излязоха днес, вероятно заради топлото време. Служителите на „Екопрогрес“ ще продължат да пръскат с дезинфекционни разтвори местата, които хората посещават, както и елементите от градската среда, до които се докосват най-често хората- пейки, фитнес-уреди на открито и др. Призивът на Община Хасково е всеки да спазва възможно най-стриктно протиепидемичните мерки. Да се дезинфекцират домовете, жилищните блокове и общите части на кооперациите. 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Община Свищов полага системни усилия в подкрепа на гражданите, вначалото на извънредното положение, Общината спешно създаде 24-часов колцентър, в услуга на населението. За кратко време центърът се превърна в свързващо и координиращо звено между отделните институции, ангажирани с прилагането на противоепидемичните мерки, като ефективно осъществяваше връзка между тях и гражданите. До този момент, на разкритите денонощни телефонни линии са обслужени над 400 граждани, а още стотици са консултирани на място в колцентъра, намиращ се в сградата на общинска администрация. Преобладаващите обаждания са на нуждаещи се от съдействие при закупуване на хранителни продукти и лекарства на самотни възрастни хора или лица под карантина, както и за получаване на информация относно пътувания до други населени места, и до областните центрове. Колцентърът предоставя на място бланки на декларациите, които се представят пред контролните органи. Консултирани са граждани, прибиращи се от чужбина, относно наложените от здравните власти правила. Предоставяна е информация на местния бизнес относно режима им на работа в условията на извънредно положение. Оказана е навременна помощ на хора със здравословни проблеми, които не са получили адекватно медицинско обслужване от личния лекар или болничните заведения. Значителна част от обажданията са свързани с подаването на сигнали относно струпване на хора на обществени места, за неспазване на противоепидемичните мерки или наложената карантина и т.н.
Специалистите, приели доброволно да се изправят пред това нелеко предизвикателство и да подкрепят гражданите в този тежък момент са: Теменужка Тодорова – директор на ДЦДУ, Десислава Йорданова – директор на ЦСРИ, Искра Гайдарова – директор на ЦОП и Еленка Макавеева – педагог в ЦОП. Това са хората от другата страна на телефона, които денонощно внимателно и отговорно продължават да приемат всички обаждания и да реагират незабавно, и компетентно при всеки индивидуален случай. Техният личен пример е показателен за съзнателната им гражданска отговорност и социална ангажираност – качества, които многократно са доказали, че притежават при ежедневната си работа с хора в неравностойно положение.
Община Свищов и Общинският кризисен щаб изказват искрени благодарности за проявените от тях всеотдайност, сърцатост, усърдие и професионализъм!

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ
ОБЩИНСКИ КРИЗИСЕН ЩАБ

Защитни шлемове за смещениците за Цветница в Бургас

Българската православна църква в Бургас обсъди с местната власт общите мерки за Цветница.

Свещениците от всички бургаски храмове и Сливенският Митрополит Йоаникий призоваха миряните да останат по домовете си.

Те призовават да не се носят цветя, които да се внасят в храмовете, както и да не се продават цветя пред църквите, в храмовете да се влиза само със защитна маска и ръкавици, да не се целуват иконите, а миряните само да се покланят пред тях, да се спазва отстояние пред и в храмовете и да не се допуска струпване около свещниците.

 Свещениците ще отговарят за реда и пропускателния режим в църквите, за да се избегне струпването на хора. Извън храмовете контролът ще бъде осъществяван от полицията.

Всички кметски наместници по селата, съвместно с църковните настоятелства са длъжни да участват в прилагането на мерките за безопасност на църквите.

В църквите, в които е възможно, ще бъдат осигурени освен входове и различни изходи.

Върбовите клонки ще се дезинфекцират преди раздаването им. Повечето свещеници са организирали даването на клонки и свещи да става пред самите храмове.

Специална организация е създадена в храм „Свети Николай Чудотворец“ в к-с „Меден рудник“. Там освен върбовите клонки пред църквата ще бъдат извадени и иконите и свещниците, за да се ограничи влизането на хора вътре.

Днес бяха раздадени защитни шлемове на всички свещеници. На всички бургаски храмове са доставени защитни маски, ръкавици, платчета напоени с дезинфектанти и дезинфектанти, с които ще се обработват входните врати и иконите. Следващата среща на кризисния щаб с бургаските духовници ще бъде следващия вторник за набелязване на мерки за предстоящия Великден.