Масов бой в Самоков вкара в пандиза десет души

 

Бързите професионални действия на полицаите от РУ- Самоков предотвратиха разрастване на масовия бой. Задържани са общо десет участници в мелето. Жандармерия и полиция умиряваха едно денонощие побойниците в Самоков

 Полицаите в Самоков задържаха 10 души, участвали в масов бой, възникнал в близост до сградата на Районното управление в града. Действията на органите на реда предотвратили разрастването на мелето, пишат от пресцентъра на МВР.

 Пореден скандал между роми потушаваха полицаите от Самоков. В събота сутринта самоковци бяха шашнати от многобройните униформени и жандармеристи в града. Цялата ромска махала беше блокирана. За опазване на обществения ред бяха осигурени и полицейски кучета, но не се наложи да участват в акцията. Благодарение на професионализма на полицаите бе предотвратено мащабно сбиване, в което са участвали над 40 роми от Самоков. Веднага са извършени арести. Полицията е дежурила цяла нощ в ромските махали на Самоков.

„Имахме подаден сигнал за масов бой в Самоков, реагирахме на секундата, веднага бяха изпратени патрулни коли. В боя са участвали 40 души, десет са задържани, издирвани лица бяха открити“ – коментират от РУ – Самоков.

Роми разказваха развълнувано пред медиите, че става въпрос за фамилия Иванови, участвал и известният Бисер – Бизона, от фамилия Янкови. Преди седмици Бизона излезе от затвора, където беше задържан кражба. Сред участниците в боя са били Асен – Въжето и Зоро. Другите участници в мелето – Янкови, работели в чужбина. По непотвърдена информация скандалът станал заради жена. Според друга версия скандалът тръгнал заради ударен шамар на тийнейджър в махалата. Близките на му искали да се оплачат в полицията, но друга група роми ги застигнала в близост до полицията, за да им попречат да стигнат дотам. На метри от полицията е станал основният бой, но имало и други около ромските махали в Самоков.

Двама от участвалите в побоя са настанени в Хирургията в самоковската болница, през лечебното заведение са минали са и други пострадали в побоя, но те са били с по-малки наранявания.

Единият от пострадалите Янко Янков е с прободна рана, 5-сантиметрова, в белия дроб. С много рани по тялото и рана на дясното рамо от брадва е Йордан Панчев. Пострадалите са стабилизирани, засега без опасност за живота. Д-р Стойчо Гълъбов – шеф на отделението в самоковската болница, д-р Гълъбов – младши и д-р Сакалийски, както и анестезеологът д-р Николов часове наред са се борили за живота на пациентите. Операциите са продължили цяла нощ, благодарение на професионализма на екипа хирурзи, пациентите вече са в стабилно състояние.

Около 23.30 часа на 1 септември в РУ- Самоков бил подаден сигнал за масов бой между двайсетина души на ул. „Странджа“ – съобщиха още от Пресцентъра на МВР. На място незабавно били изпратени полицейски служители, пред които 39- годишна жена заявила, че тя и нейни роднини са били нападнати от семейство, с което имат стара вражда. Междувременно в Районното управление се явили трима членове на въпросното семейство, които пожелали да подадат жалба срещу трима от опонентите си, които по думите им, около 22 часа същата вечер, пред магазин в махалата, са заплашили с нож и саморазправа един от тях. Излизайки пред сградата на управлението, тримата били посрещнати от тълпа от над 30 души, носещи брадви, бухалки и ножове, които предприели саморазправа с тях и чакащите ги отвън техни близки. С цел прекратяване на масовото сбиване били мобилизирани всички налични сили на РУ- Самоков, в резултат на което служителите на реда успели да разпръснат агресивната тълпа. При инцидента пострадали двама мъже, единият от които прегледан и освободен за домашно лечение и друг, настанен за лечение в самоковската болница с прободна рана, без опасност за живота.

В хода на предприетите оперативно- издирвателни и процесуално- следствени действия полицейските служители установили самоличността на най- дейните участници в сбиването. С цел възстановяване на добрия обществен ред и задържането на извършителите била планирана и проведена специализирана полицейска операция, в която били включени и служители на РУ- Костенец, РУ- Ихтиман, колегите им от Специализирани полицейски сили към СДВР и жандармерията. Първоначално били задържани петима самоковци, сред които и две жени. Други трима били обявени за общодържавно издирване, впоследствие- установени и също задържани заедно с девети участник в масовата свада. Работата по пълното документиране на случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.