Майка Хрувима от манастира в Самоков стана на 100 години

Днес м59405272_2170538839708542_5381812541234085888_oайка Херувима от Девическия манастир към храм „Покров Богородичен“в Самоков стана на 100 години.

„Днес /6 май 2020 г./ моята духовна майка Херувима навършва 100 год. Бащата на лъжата ни раздели телесно, но душите ни са заедно. Тя е най-старата монахиня в Православна България. Пожелавам Бог да й даде сили и здраве още дълго време да бъде духовната мъдрост и разум в манастира. Обичам те майко Херувима!“ – написа монахиня Пелагия, която от месец е освободена от манастира и се води полемика за причините. 

“Майка Херувима е светица, от петгодишна е в манастира, леля й е била игуменка и я оставя в манастира, 91 години е била в него. Родом е от село до Костенец” – сподели пред „Самоков инфо“ преди години монахиня Пелагия.

„Монахиня Херувима идва в манастира на пет години, дадена е от нейните родители. Леля й е била игуменка и по тази причина са я дали. Вероятно е била болнава и са я дали при леля й. На 26 години е замонашена, заедно с Гавраила, с която са родени в един месец, и двете са от Костенец. Майка Гавраила си отиде преди  няколко години, гробът й е в манастира“ – напомни преди години монахиня Пелагия.

Майка Херувима е прекрасен човек, на всеки е готова да прости, да го изслуша, да му съдейства с каквото може. Години наред водеше манастирския хор. Аз съм нейно духовно чедо“ – сподели преди три години Пелагия пред сайта „Самоков инфо“.

Присъединяваме се към пожеланията на стотици християни за рождения ден на майка Херувима и й пожелаваме здраве и Божие благоволение!