Маджарци: Защо нямаме пречиствателна, защо фекалиите са в Мальовица

100_3667

 

Жителите на едно от селата на Искровете – Маджаре, попитаха реформаторите защо не е направена пречиствателна станция и защо години наред фекалиите са в Мальовица. “Не може ли да имаме локална пречиствателна станция” – ядосват се местните.

Водачът на листата за съветници Светлана Атанасова, кандидатът за кмет от Реформаторския блок Борислав Чилингиров и кандидат-съветници тази вечер отидоха на среща с хора от селото. Част от Реформаторския блок и бюлетина № 17 е и кандидатът за кмет на Маджаре Елка Илиева Златева.

“Осем години водя дела за имота си. Продаде го предишният кмет Ангел Николов, после ми каза: “Като продавахме, не гледахме”, сегашният  кмет на Самоков идва три пъти и накрая каза: “Не сме го продали ние”.” Юри Бодуров добре те посъветва  – да си сложиш асансьор” – репликираха на събранието. През насядалите за срещата маджарци мина мълвата, че въпросният имот е продаден на наш човек – чиновничка в Поземлена комисия. “Това не е единичен случай на злоупотреба с имоти и не е само в Маджаре” – разгорещи се събранието.

“Ние поставяме проблемите и говорим за хората с тях, другите ги заобикалят” – казаха реформаторите. “Общинското ръководство трябва да отстоява интересите на хората” – заяви водачът на листата Светлана Атанасова. “Общинският съвет лъже наред. Искахме пари за църквата, казаха ни да покажем проектна сметка. Направихме. И днес чакаме отговор на писмото ни” – споделиха още маджарци. “Досегашните общински ръководства явно създават конфликти между хората, включително и с имоти. Ние се компетентни и отговорни, хора, които могат да защитават интересите на хората. Преди да гласувате на 25-ти, помислете дали искате да се промени животът ви” – апелира водачът на листата Светлана Атанасова.

“От това, което чух и видях, разбрах, че нищо през тези години не е направено за селото. Вие гласувате, вие сте хората, които могат да променят статуквото. Вие може да спрете бездействието. Вижда се, че години наред проблемите остават едни и същи” – заяви д-р Драгомир Дряновски, кандидат за съветник от Реформаторския блок.

“Общината може да съдейства за картофохранилище. Общината трябва да стимулира частната инициатива” – сподели кандидатът за кмет Борислав Чилингиров. В отговор на множество поставени въпроси Чилингиров поясни, че Общинско лесничейство има 20 000 хектара гора, но приходите са минимални, защото няма прозрачност и контрол. По повод проблема с отнетия имот, каза, че решаването му може да стане за няколко месеца.

 

В селото са обезнадеждени и смятат, че промяна не може да има, че нещата са изпуснати, включително и в Общинското лесничейство има злоупотреби, поради което гората изчезва и се сече наред.

В Маджаре искат водопровод, асфалт, сигурност и да не им крадат имотите наши хора за евросубсидии. На твърдението, че Маджаре има потенциал, попитаха на кой са дадени имотите на Зекирица и Мальовица.

“Елате пак и си купете от нас картофи, те са запазена марка” – практично казаха на изпроводяк маджарци на кандидатите за местна власт.