Луковици и рози за църковния двор в Гуцал. Продължава събиране на дарения за ремонт на храма

Много активно местни и гости на Гуцал се включват в дарителската акция, инициирана от кмета на селот Авгел Христов. Тя е за ремонт на църквата в селото. Преди дни семейство Спасови дариха сумата от 100,00 лева на църквата „Възнесение Господне“ в село Гуцал.
Освен паричните средства те ще засадят рози и луковици на различни цветя в църковния двор.
По-волята на дарителите сумата ще бъде изразходвана за ремонт на покрива.
Към днешна дата общата дарена сума, която е за ремонт на покрива, вече е 2,705.00 – оповести кметът на Гуцал Ангел Христов.
Последните слънчеви дни на есента бяха използвани за засаждането на луковици в градинката на църковния двор.
Бяха посадени 150 броя луковици, които по-рано бяха дарени от човек от селото, както и 50 броя нови луковици, също дарение.
„С тях напролет градинката, която бе направена с доброволен труд в двора на църквата ще бъде с още една идея по-красива“ – сподели Ангел Христов.
„Изказваме благодарност на всеки един от дарителите и се надяваме, че ще се полагат грижи и всичко ще бъде опазено.
Само с общи усилия църквата и селото ще имат нов и красив облик“ – казва още кметът на Гуцал.
В отговор на въпроса колко средства са потребни за ремонта на църквата, той уточнчи, че точна сума не може да се каже. „Идеята е да се подменят керемидите с нови, като само за тях ще са необходими около 5 000  лева. Цената зависи от това фирмата доставчик каква отстъпка ще направи. За различно количество отстъпката е различна.
При откриването на покрива /т.е. махането на керемидите/ не се знае под тях дървената конструкция в какво състояние е и дали трябва цялостна подмяна или частична.
Не на последно място е дали ще се прави на доброволни начала или от работници, на които ще се заплати за извършената работа. Засега идеята е да се съберат пари за материалите и с доброволен труд да се извърши ремонт. Както се досещате, това зависи само и единствено от хората, дали ще са достатъчно и ще искат на добра воля да участват.
Затова крайна сума за момента не можем да дадем, но следващата година при наличие на пари, поне за керемиди, ще се започне ремонтът, а след неговото приключване, ще бъде направен подробен отчет с разходни документи, като изразходването на парите ще бъде направено от комисия, а не самосиндикално“ – коментира кметът на селото Ангел Христов.