Лео Кадели: „Мартеница с мечта“ в Дома за възрастни в Самоков

Лео Кадели – известен с прякора си „ловец на души“ зарадва живеещите в Дом за стари хора в Самоков. Той живее в България от 14 години, популяран е с много инициативи, които провежда с призива „Приятели, помагайте“. Във фейсбук има над 15 000 последователи. Родом е от Албания. Повече време е живял извън нея – в Гърция, Германия, Италия. Пред приятелите си наскоро сподели: „Моята неделя…В неделя рано сутрин видях от приятел във фейсбук, че стари хора от дом за възрастни изработват собственоръчно и продават мартеници, за да съберат 250лв. за една дневна екскурзия. Веднага тръгнах от София за град Самоков, за да купя всички мартеници и да платя сумата от 250лв. (от личните ми средства) и след час това беше факт“ – споделя Кадели. 

„В този дом живеят 107 потребители, повече от половината от тях бяха на двора и си говореха приятелски. Персоналът буквално летеше, за да сервира обяда за 107-те души. Явно наистина няма случайни неща. Преди близо година намерихме една стара жена- баба Милена в ужасна мизерия в Елин Пелин и веднага се мобилизирахме и я настанихме в този дом, а в неделя се оказа, че тя е рожденичка. Затова отскочих до най-близкия магазин да взема цветя и да направя един малък жест за нея. И макар, че нейният син не може да я посети, тя има и други синове, които съдбата е изпратила при нея точно в този ден“ – казва още Кадели.
Той припомня, че Домът е построен през 1936 година с дарени средства от семейство д-р Калинкови. „Искам да уверя тези дарители, въпреки че вече не са между живите, че домът е в добри ръце благодарение на директора Виолетка Павлова и целия персонал. Г-жа Виолетка Павлова започнала тази работа през 1988г. като санитар, а през 2004 година става директор“ – припомня Лео Кадели.

„Да пожелаем на тези стари хора една приятна екскурзия и да се заредят с още повече усмивки за един добър и щастлив живот. Тези мартеници ще се раздават АБСОЛЮТНО безплатно като подарък от мен за всички мои последователи, които ще минат по ул. Самоковско 52 – София (магазин за зеленчуци). Едната причина е, за да ви благодаря, че ви има, а другата, за да уважим труда на възрастните баби и дядовци“ – допълва Кадели.
сн. фб Лео Кадели