Лекарка от Велико Търново: Човешкият живот не струва ничий кеф по кръчмите…

Д-р Маринова – началник на ОАИЛ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ написа актуални данни за коронавируса и впечатли мислещите и разумни българи. Стотици я поздравиха за грамотността, за позицията й, за смелостта и за доказания професионализъм на лекар.

Публикуваме тескта от 20-ти юни, защото е актуален и съдържа полезна информация.

„Вчера светът постави своеобразен рекорд. 181 005 заразени с коронавирус за 24 часа. На този фон у нас ни обясняват:
1. Че вирусът бил отслабнал. Така били казали учените. Кои учени? За да “отслабне” един вирус трябва да мутира или да премине през голяма част от популацията и да предизвика имунен отговор. Чета Nature, The Lancet, New England Journal of Medicine, Medscape, PubMed. Никъде до този момент не срещнах статия, че е открита генетична мутация и вирусът е отслабнал. А стадният имунитет е мираж, защото в голяма част от преболедувалите не се откриват антитела.
2.Че го донесли в България завърнали се от чужбина. Може. Защо тогава отпадна карантината при завръщане от чужбина? За вчера, 19.06., Франция има 811 заразени. Полша има 301. Румъния има 320. Германия-534. И т.н. Завръщащите се дори не биват тествани.
3.Огромен брой публикации доказаха, че маската предпазва от заразяване и предаване на вируса. Защо маските не са задължителни на обществени места аз нямам логично обяснение.
Ето ви един интересен пример. Тайван е остров с население около 23 млн. души. Вицепрезидентът на Тайван е епидемиолог. Ама истински. Още в началото разработиха стратегия за строго проследяване на заразените и контактите им, тестване и задължително носене на маски, 124 точки стратегия. Още през януари Тайван осигурява 6,5 млн маски за рисковите групи работещи и население. Към днешна дата в Тайван има общо 446 заразени и 7 починали. Общо! От началото на пандемията. На 23 млн. население. България се движеше в таблицата на Worldomerer заедно с Тайван…
В началото на пандемията за кратко си помислих, че светът се е променил. Че сме станали по-добри. Че сме се обединили срещу общия невидим враг. Че хората най-сетне осъзнаха колко са ценни лекарите и сестрите. Че ще помислим за природата. Разочаровах се много бързо. Озлобихме се още повече. Разделихме се на лагери и започнахме да се плюем. Докторите отново станаха враг номер 1. Световният океан освен с пластмаса, се напълни и с латекс от използвани и изхвърлени ръкавици и с маски. Изхвърлените домашни любимци рязко се увеличиха. Бяхме ограничени два месеца, а ревнахме като за две години. Не искахме да се лишим от никоя от материалните придобивки на консуматорското ни общество. Оказа се, че за здравето на нацията най-важни са футболните мачове и кръчмите. Не пожелахме да поспрем, да погледнем вътре в себе си, да се огледаме и да видим Земята като наш дом, да се лишим от нещо в името на здравето, нашето и на другите. Не. Искаме си всичко. Тук и сега. Майната му, че това може да ни е последната сбирка или пътуване. Или последните на някой наш близък.
Далеч съм от мисълта, че трябва да стоим затворени, не ме разбирайте погрешно. Но можехме да продължим живота си с постепенно отпускане на мерките, със строгост и правила, с временно лишаване от някои неща и със задължително носене на маски.
Защото грижата за здравето на индивида е показател за еволюцията и цивилизацията. Икономиката? Ако хората са здрави, икономика ще има. Ако са по болниците, кой ще работи и ще ползва благата на икономиката? Затова напредналите държави имат програми за превенция и влагат пари в най-съвременните методи на лечение, които съкращават болничния престой и спасяват от инвалидност.
А, мили мои, човешкият живот не струва ничий кеф по кръчмите..