Къде са намерените откраднати преди години икони от църквата в Доспей?

 

История за кражба отпреди 20 години задържани години наред в следствието икони

Откраднатите преди двайсетина година икони от църквата в Доспей са стара история, за която никой не казва нищо, но всеки говори.

Сега тази кражба се е превърнала в лоша легедна на селото, според която преди доста време, около двайсетина години, от църквата в село Доспей изчезват икони, а за кадците нищо не се знае.

Всичко около кражбата се превръща селски мит и легенда, за която никой не смее да говори на висок глас. „Около случилото се витае страх – и от Бога, и от хората“ – споделят в Доспей.

„Нищо никой не знае и не се говори, защото хората се страхуват. Чу се, че няколко души – трима или четирима, посегнали на светините, вече са покойници, а единят от тях бил изчезнал завинаги. Всъщност дори не се знае със сигурност кои са крадците, само се носят слухове. Доспейци са вярващи хора, християни, в селото се говори, че тези, за които се предполага, че са извършили кражбата, за няма и година са починали. Но истина ли е това, един Бог знае“ – вдигат рамене в село Доспей.

Проучване на сайта „Самоков инфо“ показа, че всъщност част от откраднатите икони са върнати, други 4 по непотвърдени данни, били все още при разследващите в прокуратурата. „Къде се съхраняват, ако наистина са в следствието или в прокуратурата, защо не се връщат на селото и на църквата?“ –това е въпрос, на който все още се търси отговор в Доспей – казват местните жители.

 

В селото се знае, че иконите са много ценни. Според специалисти са рисувани от най-добрите самоковски зографи от Доспевския род, предполага се, че сред изчезналите икони има и икона на Христо Димитров.

„Това се случи преди много години и въпросът е много деликатен, защото иконите са много ценни“ – разказва писателят Иван Ненов, който проучва от години историята на село Доспей и е автор на книги, включително за Паисий Хилендарски. Той се е оптитвал да проучи и историята на иконите в църквата на селото.

„Жалко е. Такава кражба не е обикновена, посяга се на икона, не е обикновена вещ!“ – казва Иван Ненов. „Защо не се връщат от следствието и прокуратурата изчезналите икони, които са вече намерени?“ – този въпрос съм поставял много пъти преди години. Преди години проф. Прашков беше в Самоков и с Борис Кашъмов, който също вече е покойник, го заведохме в църквата на село Доспей. За старата църква при гробището става дума. Като влязохме вътре, той веднага разпозна, че иконите са много ценни. Една от иконите не беше завършена, беше повредена от времето. Проф. Любен Прашков предположи, че е на Христо Димитров и синовете му от респект и уважение към него и творчеството му, не са я завършили. Според проф. Прашков това е била последната икона на Христо Димитров и не е завършена. Жалко, че тази църква тъне в забрава и разруха. На една от стените й са изписани имената на дарителите, но вече всичко сигурно е затрито от времето… Доколкото знам голяма част от иконите в тази църква бяха преместени в новата църква. В селото се говори, че някои от намерените икони не са върнати в Доспей, но вярно ли е и ако е вярно, защо – не мога да кажа“ – сподели Иван Ненов.

 

Потърсихме за разговор предишния кмет на Доспей Иван Димов. Той сподели, че по време на кметуването си е търсил начини да се върнат иконите, но от следствието и прокуратурата са му казали, че на него не може да бъдат предадени, че се води разследване. „Докъде стигна разследването, какво откриха прокурорите – не знам, отдавна не съм кмет“ – сподели Иван Димов.

Отец Георги, който е председател на Църковното настоятелство каза, че част от откраднатите икони са върнати, но има още няколко, които се задържат от разследващите органи. „Върнаха се няколко икони, но има и икони, които се задържат, вероятно до приключване на разследването. Такъв е редът, доколкото знам. Част от иконите, още през 94-та – 96-та година, бяха открити извън града от полицията и се върнаха. Други – не са. Става дума за икони, които са разпознаваеми. Едната на св. Богородица, е простреляна, има дупка, Това се е случило още по турско време“ – сподели още отец Георги.

По смътни спомени на хора от селото преди години разследването е водено от Емил Трендафилов. Дали е приключило, къде са иконите, къде и как се съхраняват, защо не се връщат в Доспей? – тези въпроси остават без отговор.IMG_2688

Темата остава отворена в сайта „Самоков инфо“ за коментари и становища, както и за официална информация от разследващите и прокуратурата, която ще публикуваме, ако ни бъде предоставена.

/на сн. старата църква в Доспей/

Десислава Стоянова