Кучета паднаха в яма с битум до „Рилски лен“

Две кучета паднаха в яма, намираща се до „Рилски лен“. Работещи във фирма, която се намира близо до мястото на драмата, са извадили кучетата, първоначално са се справяли сами, после са дошли пожарникари и са помогнали за едното от кучетата.

Кучетата са пострадали много, а самоковци питат защо има битум в тази яма, откъде идва и не е ли редно да се взимат мерки от собствениците на „Рилски лен“. По спомени на самоковци „Рилски лен“ бе приватизиран, стана собственост на акционерно дружество и Иван Ревалски. Битумът е запалим, наблизо има гатери – сигнализират местни и днес ще информират с надлежен документ еколозите в Община Самоков. „Не сме специалисти и не знаем, но е опасно. Мирише на течен асфалт“ – разказват очевидци, които подготвят сигнал и до РИОСВ.

„Кучето е на фирмата, не се върна сутринта. Към 12 часа на обяд от съседния гатер ни казаха, че е паднало с друго куче в яма с битум. Отидохме всички и започнахме да ги вадим. Едното го извадихме, междувременно се обадихме на пожарната. От Общината отказаха да се отзоват. Дойдоха пожарникари и помогнаха за другото куче. До появата им, ние едното бяхме извадили. Гледката беше страшна, кучетата много се мъчиха. Течността в тази яма е гъста и лепкава, кучетатата потъваха. Едното куче, след като го извадихме с пожарникарите, избяга, не успяхме да го почистим, беше уплашено и инстинктивно се опитваше да хапе. Другото куче е в много тежко състояние в клиника в София. Ветеринарите се борят за живота му, има увреждане на черния дроб и не се знае дали ще оцелее“ – разказа Илона Цветанова.

Десислава Стоянова