Криминално проявен е задържан в момент на телефонна измама в Самоков

В хода на полицейска операция, реализирана на 4 юли съвместно от служители на ГДНП, ОДМВР- София и РУ- Самоков, е задържан участник в телефонна измама спрямо възрастна жена от Самоков, живееща в един от блоковете на кв.“Възраждане4.

24- годишният криминално проявен софиянец е задържан при незабавни заградителни действия, непосредствено след потеглянето му от адреса на потърпевшата. В управлявания от него автомобил е открита и иззета паричната сума от 9500 лева, предмет на престъпното деяние. Изяснено е, че 71- годишната жена, Елена, е била въведена в заблуждение по телефона, че давайки спестяванията, си оказва съдействие на полицията.

По случая в РУ- Самоков е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в прокуратурата, на 5 юли 24- годишният е привлечен в качеството на обвиняем и за извършеното от него престъпление му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“. Продължава работата по установяване съпричастността на мъжа и към други идентични измами.

ОДМВР- СОФИЯ ОТНОВО ПРЕДУПРЕЖДАВА: ПОЛИЦИЯТА НЕ ТЪРСИ ФИНАНСОВО СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ!

Призоваваме гражданите да не се поддават на провокации за предоставяне на парични средства във връзка с провеждаща се полицейска операция за залавяне на извършители на престъпления.

Ако на телефона си получите обаждане от непознат, който твърди, че е полицейски служител и Ви помоли за съдействие във връзка със задържането на престъпна група, като за целта  трябва „само“ да предадете всичките си налични спестявания и златни накити, то спрямо Вас се извършва опит за измама!

ПОЛИЦИЯТА НЕ ТЪРСИ ФИНАНСОВО СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ! 

При получаването на подобно обаждане запазете  хладнокръвие, незабавно потърсете контакт с Вашите близки, сигнализирайте на тел. 112, в най- близкото управление на МВР, съобщете на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, отговарящ за района Ви!