Крайречната зона ще има табела

Съветниците на юлската си сесия, която се проведе в четвъртък, гласуваха докладна на кмета Вл. Георгиев, с която той поиска 4 620 лв. за табелка на Крайречния парк „Крайискърец“. Някои съветници по време на сесията споделиха мнението си, че исканата сума от близо пет хиляди лева е твърде висока за подобна табела. След отговора на кмета гласуваха със „за“ отпускането на сумата.

В отговор на въпросите, кметът поясни: „ Това ,което сме заложили като задание, искаме да бъде от ковано желязо. Табелата ще бъде сложена на централния вход. Искам да има малко информация за самия художник, да има информация на български и на английски език, за да може да се прави аналогия и асоциация с името на парка. Планирали сме това да се случи само в централната част, за да не искаме още допълнителни средства. Там приключиха всички дейности, приеха се от контролните органи. За да изпълним докрай решението на Общинския съвет сме ви предложили да се направи тази табела“ .

Бе зададен и въпросът защо басейните в парка се заблатяват.

„По време на оперативки сме коментирали този проблем. Може би причините са няколко.  Езерото се захранва изцяло от реката. Може би е и от лошото време. Няма как да сложим препарати заради животните.  Водата е от реката, не е питейна и не смеем да сложим никакви препарати. Мнението на специалисти е, че ако има непрекъснат приток на повече течаща вода,  това няма да се получава. Ще продължаваме да търсим варианти, за да не се получава този проблем. Ще почистим езерото отново“ – заяви кметът Вл. Георгиев.

Кметът отговори и на въпроси, свързани със замърсяването на Искъра, поради липса на пречиствателни станции за селата от Искровете, разясни какви са процедурите и че има по инвестиционен проект за водопроводи и каналите на селата Говедарци, Маджаре, Мала Църква и Бели Искър.

„По този инвестиционен проект идеята на Общината беше, ако се отвори такава мярка, да имаме готовност да кандидатстваме пред ЕС. Нужни са десетки милиони лева, за да  се осъществи такъв проект.  За съжаление към настоящия момент такива проекти, по които да може да кандидатстваме, няма. В този инвестиционен проект бяхме заложили два варианта. Единият беше или да се направи пречиствателно съоръжение, защото не знаехме през този програмен период дали ще има средства за пречиствателни съоръжения, уви – няма. Вторият вариант се разработи с колектор  от горната част, за да се използва естествения наклон и да се вкара в пречиствателната на Самоков, която като обем може да поеме тези отпадни води от тези села. Взехме решение да сме членове на Водната асоциация, в понеделник 23-ти юли, ще бъда на събиране и ще видим възможностите за кандидатстване. Ние като проектна готовност я имаме“ – зави кметът Георгиев.