Крадци на ток нападнаха служители на ЧЕЗ в Самоков

Компанията стартира масови акции за нарушители, включително и в почивни дни

Крадци на ток нанесоха побой над екип на ЧЕЗ по време на проверка за незаконна консумация на електроенергия. По време на драмата, разиграла се вчера, в Самоков, нарушители разкъсаха дрехите над служителите на компанията и им нанесоха телесни повреди. ЧЕЗ информира органите на МВР за произшествието и ще очаква, след провеждане на необходимите проверки, да се произнесат за случая.

„Агресията, проявена към наши служители, се случва все по-редовно. Колеги от ЧЕЗ, български граждани, които си вършат съвестно служебните задължения, ежедневно се превръщат в обект на нападки, обиди, а все по-често и на физическо насилие. Понасяме не само финансови загуби от кражбите на ток, но се страхуваме и за служителите си“, каза Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Резултатът след предприетите действия – изнесеното електромерно табло.

След установяване на кражбата, електромерът на незаконно консумиралите електроенергия в Самоков беше изнесен незабавно навън с цел прекратяване на манипулациите. Съгласно българското законодателство, от страна на ЧЕЗ, на нарушителите ще бъде дотаксувана електроенергия за 3 месеца назад, независимо, че кражбата може да е продължавала много по-дълго, при това по цена, много по-ниска от тази, по която заплащат консумацията си редовните клиенти.

ЧЕЗ Разпределение стартира масови проверки за незаконна консумация на електроенергия, като акции ще бъдат извършвани в почивни и празнични дни. Редовно в неработни дни ще бъдат проверявани битови и стопански клиенти. Само от началото на годината до края на октомври ЧЕЗ Разпределение е извършила 49 990 проверки, като е констатирала 5200 случая на незаконна консумация на електроенергия. За периода компанията е доткасувала 28 825 MWh.

 

Сигналът за побоя е получен в самоковската полиция е подаден от инкасатори на електроразпределителното дружество с молба за оказване на съдействие във връзка с възникнал скандал при проверка на адрес в града. На място били изпратени полицейски служители, които изяснили, че след  констатирано незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа, собственикът на имота, във видимо нетрезво състояние, е нападнал един от инкасаторите, като му е скъсал връхната дреха и го е ритнал по крака, като в същото време  е отправял закани и заплахи и към неговите колеги.

Агресивният мъж е задържан веднага от полицейските служители за срок до 24 часа. След преглед от специалист 56- годишният П.К. е транспортиран за лечение в Центъра за психично здраве в столицата. По повод нерегламентираното присъединяване към електроразпределителната мрежа е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234В, ал.1 от НК. Към него са присъединени и материалите от второто престъпно деяние на криминално проявения и осъждан мъж.

Действията по пълното документиране на случая продължават под наблюдението на районната прокуратура в Самоков.

Преди около година, бе съобщено, че от махалата над 2000 домакинства ползват краден ток, който редовно се плаща от самоковци, заради окето сметки са доста солидни. Обещанията за справяне с незаконното енерго в Самоков явно са неизпълними. Обществеността е възмутена от посегателството над служителите на ЧЕЗ.