Конфискуваха риба от язовира

Инспекторите от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури са направили 2236 проверки от началото на ноември до днес и са съставили 111 акта. Те са по река Дунав, в Черно море, на пристанище при разтоварване, в търговската мрежа, във вътрешните водоеми и за нерегламентирана продажба на риба и рибни продукти по пътните участъци, съобщиха от ИАРА.

Иззети са близо 15 000 м. хрилни мрежи, 51 бр. винтери, 2 бр. драги, 60 кг. бяла пясъчна мида, над 1000 кг. риба, от която общо за страната над 500 кг. е дарена. Останалото количество жива риба и мидите са върната незабавно във водата.

В изпълнение на споразуменията за съвместна дейност ИАРА продължава добрата практика за съвместни проверки с други институции.

Голямо количество от иззетите шарани са дарени на Социален патронаж Бургас, за да достигне до трапезите на социално бедните граждани.

70 кг риба беше дарена от инспекторите на ИАРА в София на два социални дома за интеграция на хора с увреждания и подкрепа на деца и семейства. Рибата е конфискувана при проверка на служителите на язовир Искър. Задържани са 5 мрежи с обща дължина 350 метра и са съставени актове.

По-рано през седмицата е конфискуван бракониерски улов от 18 кг с мрежа, дълга 50 м. Уловът е върнат веднага във водата. Общият брой на проверките от Звеното на ИАРА в София-област са 50 само за последната седмица. Част от проверките са извършени съвместно с РДГ София.