Конфискуваха дървесина

Управляваните от тях возила са иззети заедно с превозваната дървесина

Вчера служители на РУП- Самоков съвместно с представители на Регионална дирекция по горите са провели съвместна полицейска операция с цел ограничаване щетите от незаконния дърводобив и установяване на нарушения по Закона за горите. В хода на акцията са иззети три товарни и два леки автомобила заедно превозваната в тях иглолистна дървесина от бял бор – общо 5.8 кубика, немаркирана с контролна горска марка и непридружена с превозен билет. От служителите на РДГ са съставени констативни протоколи и актове за установено административно нарушение по Закона за горите.

В РУП- Самоков са образувани преписки по случаите. За срок до 24 часа са задържани водачите на петте автомобила.

Срещу двама от тях са образувани и бързи производства, след като в хода на извършените проверки полицейските служители установили, че шофират, без да притежават свидетелство за управление на МПС в едногодишния срок от наказването им по административен ред за същото деяние- престъпление по чл. 343В, ал.2 от НК.

Според непотвърдена информация бракониерите са били от ромски произход. Предполага са, че са наети от фирмите, които извършват сеч около пътя Самоков-София заради корояда. Вероятно дървесината е натоварена след приключване на работния ден. Фактите ще се изясняват от компетентните органи. 20170210_171530