Контрол по пътищата за празниците

Ще се следи за превишена скорост, за употреба на алкохол и наркотици и за каране без шофьорска книжка

МВР засилва контрола по пътищата по време на Коледните и Новогодишните празници, съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Той припомни, че за последните десет дни на 2016 година по пътищата са загинали 20 души, а 230 души са тежко ранени.

От МВР твърдят, че полицейското присъствие по празниците ще се бъде осезаемо.

„Навсякъде по магистралите ще виждате автомобилите с пуснати светлини, превантивно, да спираме тези, които са решили с по-голяма скорост да се движат. Постоянно ще виждате полицаи, дори и с късоцевно оръжие, които допълнително ще всяват респект”, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ ще контролират пътищата и готовността на автомобили, камиони и автобуси да превозват хора и товари, съобщиха министрите Ивайло Московски и Николай Нанков.

 

Направен е анализ на риска по пътната мрежа на страната, там където има динамичен трафик и по-голям риск – ще бъдат пратени мобилни екипи да контролират товарния и автобусния превоз. Независимо от метеорологичните проблеми, контролните органи ще си свършат работата, каза министър Московски.

В София ще се засили контролът и наблюдението на пътните артерии и големите търговски центрове, информира кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Засилено полицейско присъствие ще има и по коледните базари.

Тя призова за специално внимание по големите булеварди в късните часове на деня, защото масово се нарушават правилата за движение.

В петък спират всички ремонти по пътищата, каза министър Нанков. Следят се прогнозите за валежи и 3000 машини за почистване на пътища са в готовност, допълни той.

От петък започва разпространението на нови винетки, има вече тримесечна винетка, като  стикерът няма да важи за календарна година, а от дата до дата. Над 2 милиона винетни стикера се пускат в разпространение от петък.