Конгрес на спасителите в хотел „Самоков“

Планинската спасителна служба при Българския Червен кръст е домакин на конгреса на Международната организация по планинско спасяване – съобщиха от БЧК. Форумът се провежда от днес до 23 октомври, в хотел „Самоков“, Боровец.

Международната организация по планинско спасяване (ИКАР) е създадена през 1948 г. от шестте алпийски държави – Швейцария, Германия, Франция, Австрия, Италия и Словения. Работата на ИКАР е организирана в четири технически комисии – Земно спасяване, Въздушно спасяване, Планинска спешна медицина и Спасяване при лавинни нещастия, която има две подкомисии – „Водачи на спасителни кучета“ и „Превенция“.

100_4988100_4990100_4993100_4995100_4998ИКАР обединява 85 организации от 34 страни и е световната платформа за обмяна и разпространяване на опит и добри практики за планинско спасяване и превенция на нещастни случаи в планините. Планинската спасителна служба при БЧК е приета за член на ICAR през 1971 г. по време на конгреса в Блед, Словения. България става 13-ата страна, член на ICAR, и това дава силен тласък на спасителното дело в България. Акцент в работата на конгреса през 2016 г. ще бъде темата „Издирването – как да подобрим търсенето, преди да започнат спасителните действия.” В последния ден от форума ще се проведе Общото събрание на Международната комисия по планинско спасяване, предвидени са още различни презентации и дискусии.

снимки: архив ПСС – Боровец