Коли по велоалеята към Продановци застрашават велосипедисти, деца и майки с колички

Самоковци, които карат колело по велоалеята към Продановци стават свидетели на абсурд – по велоалеята се движат коли. Тревата около нея е унищожена, защото колите минават много често оттам и като не могат да се разминат с хората с колела или с тези, които спортуват, заобикалят и карат около алеята. Селото ползва местността и за торище, а минаващите през него коли разнасят из цялата велоалея животинските изпражнениия.

„Тия коли сигурно нямат винетки. Много е опасно да минават около децата с колела. Тук децата знаят, че не са на шосе и се пазят още по-малко. Не мога да си дам отговор защо минават през място за колела, бягат от полицията ли, за по-преко ли..?“ – чуди се Маринова от Самоков.

„Няма много места за каране на колело около Самоков. По пътя за Говедарци, примерно, е много опасно, да не говорим за шосетата наоколо, по които минават тирове. Трябва да се опази велоалеята за Продановци“ – споделят местните.

„Велоалеята започва от Самоков, но и в града трудно се ползва, защото се ползва и за тротоар, на който има винаги спрели коли. Дали е доогледана добре идеята за велоалеята вече е късно да се дискутира, но е факт, че бе направена с пари на самоковските данъкоплатци и с цел да има полза от спортното съоръжение. Вярно е, че не е по стандартите, но пък това означава ли, че не бива да се запази, след като е по-добре все пак да я има? Велоалеята бе изградена по идея на тогавашния кмет на Самоков Ангел Николов“ – припомнят от село Продановци.

„По негово време също минаваха коли и той нареди да се поставят заграждения. Те обаче бяха срязани и колите пак прод20181019_152027ължиха да тормозят колоездачите и тези, които тичат по велоалеята“ – добавят още от селото. „По велоалеята минават и ромски каруци, и коли, и каруци на харата от с. Райово“ – допълват наблюдателни.

Много хора са подали сигнали и са се оплакали и в кметството на село Продановци. Кметът на селото, Емилия Драганова, сподели пред сайта „Самоков инфо“: „Много съм възмутена от поведението на хората, които минават с коли и каруци по велоалеята. Аз съм отговорен човек, а и уважавам труда на хората, които направиха тази велоалея. Трябва да бъде запазена. Не само заради многото сигнали до мен и оплаквания на майки с деца, които се разхождат по нея, от велосипедисти, а и защото личното ми мнение, е че това не бива да продължава, се обърнах към началника на полицията г-н Васил Попов и към кмета на Самоков г-н Владимир Георгиев. Написах докладна до ръководството на Общината и при велоалеята ще бъдат поставени забранителни знаци, и при преминаването на коли и каруци по нея, водачите ще плащат глоби. Има много хора от нашето село, които също са възмутени и се опитаха сами да се справят с колите. Докараха на велоалеята големи скали. Скалите бяха избутани, загражденията се премахнаха. Може би само глобите ще спрат нарушителите. Освен че рушат направеното, те застрашават живота на велосипедистите, много е опасно за майките с колички, за децата и спортуващите на велоалеята. Много пенсионери също я ползват за разходка. Много тежки последици може да има, ако стане тежък инцидент“ – сподели Емилия Драганова. За пространството около велоалеята Драганова има идеи, които ще реализира идната пролет и се надява проблемът с колите и каруците по алеята за колела догодина да не съществува.

Десислава Стоянова